Quantcast
Channel: PlantePusherne – vegansk mad
Viewing all 42 articles
Browse latest View live

Lilla grønkåls-power smoothie (inkl. næringsindhold)

$
0
0
grønkålssmoothie

Jeg. Elsker. Grønkål. Så er det sagt. Jeg var lykkelig, da sæsonen startede i efteråret. Jeg har ikke været lige så stor Grønkåls entusiast før, så jeg regnede egentlig med, at sæsonen kun varede et par måneder. Men nu har den varet i fem og lige så har min grundkålsbegejstring. Ingen af delene udviser tegn på at være ved vejs ende. Jeg spiser grønkål mindst en gang om dagen. Nogle gange to. Nogle dage spiser jeg grønkål til morgenmad i frokosten og til aftensmad. Jeg ved ikke hvilket level af veganer, det gør mig til ?

Men som bekendt, med kærligheden kommer også angsten for at miste. Jeg ved at sæsonen slutter på et tidspunkt, jeg ved bare ikke hvornår. Derfor sørger jeg også for at have grønkål i fryseren, så jeg kan trappe forsigtigt ned, hvis det pludselig sker at butikkerne holder op med at sælge det.

Smoothie med grønkål

Nå men nok om mig og mit borderline perverterede forhold til grønkål. Det faste grønkålsrelaterede indslag i min dagligdag de sidste 3-4 måneder har været denne smukke, lilla grønkålssmoothie med små variationer. Ud over at smage dejligt, så er den er nemlig så smækfuld af gode sager, at jeg resten af dagen ikke nærmest ikke behøver at skænke en tanke om jeg nu får noget ordentlig næring indenbords. Lige nu ammer jeg Anton på 11 måneder og derfor vil jeg gerne give min krop nogle gode råstoffer til at brygge mælk.

Undgå iltning

Jeg vil opfordre til at blende smoothien så lidt som muligt. Jo mere du blender, jo mere ilt tilføres der, hvilket ses på, at din smoothie hurtigere skifter farve og bliver brun eller decideret grå at se på. Det gør ikke noget for smagen, men sagt på en helt lommevidenskabelig måde, sker der det, at alle de gode antioxidanter ‘binder sig til luftmolekyler fra dit køkken i stedet for at binde sig til frie iltradikaler i din krop, hvilket vil jo gerne vil have. Det er faktisk det, der er hele hypen omkring at spise antioxidanter. Se den store forskel på hvor godt smoothien holder sig (=bekæmper iltning) hvis den er blendet i kort tid v. lang tid:

Iltet smoothie

Forskellen ses bedst på en større skærm…

Tyg din smoothie!

Det kan også være fristende at lave en helt silkeglat smoothie, fordi det bare er tæske lækkert at drikke. Men det er faktisk en rigtig god idé at tygge sin smoothie, fordi fordøjelsen starter allerede oppe i munden. Hvis du skamblender din smoothie, bliver den så glat, at det føles meget unaturligt at tygge den. Er den derimod lidt grynet, synes jeg det er meget nemmere at få tygget alle mundfulde og så har du sikret, at den også bliver fordøjet ordentligt. Nogle sundhedsguruer fraråder ligefrem at drikke smoothies. Jeg forestiller mig, at det bla. skyldes at smoothies forbindes med noget, der sluges hurtigt og lander i maven fuldstændig uden at for-fordøjelsen (=tygning og medfølgende fordøjelsesenzymer) aktiveres. En form for frivillig foi gras fodring så at sige. Undgå dét, ved at tygge hver en mundfuld 🙂

Drink your solids and chew your liquids

-Paul Bragg

Lilla grønkåls-power smoothie
 
Af:
Giver: 560 kcal - ca. 8-9 dl
Ingredienser
  • 100 g grønkål (start eventuel med 50gr og væn dig til større mængder)
  • 2 dl ægte blåbær, altså dem der giver blå tunge - fra frost.
  • 3 dadler, deglet nour. Camouflerer klorofylsmag fra rå grønkål
  • 2 spsk kokosflager giver en fyldigere/cremet smag.
  • 1 spsk chiafrø - for omega3
  • 1 stor paranød dækker dagsbehovet for selen
  • 200 g banan (cirka tre små)
  • 1 tsk noritang køb det gerne pulveriseret, det er billigere end sushi-pladerne.
  • 1/2 tsk vanillepulver (eller kardemomme)
  • Evt. 10 gr frisk gurkemeje super antiinflammatorisk)
  • ½ L vand
Metode
  1. Skyl grønkålen og fjern de midterste stængler.
  2. Fjern sten fra dadlerne.
  3. Kom alt undtagen bananer i blenderen. Blend, men ikke for meget, vi vil gerne undgå iltning. Smoothien må gerne være lidt grynet, der skal bare ikke være hele kerner eller stykker af dadler.
  4. Smid bananerne i og blend kort indtil de er helt blendet med.
  5. Og husk så, at tygge din smoothie!

Tang og jod

Jeg tilføjer tang for at få jod. Det er dog svært at finde værdier for hvor meget det indeholder og selv cronometer.com har ikke oplysninger til at registrere indholdet (se herunder). De informationer jeg har søgt mig frem til varier meget. Jeg bruger granuleret nori tang som er billigere end de hele noriplader, men indholdet er det samme. Der er dog grund til at antage, at andre typer tang indeholder mere jod end nori. (Kilde Næste gang jeg skal købe tang vil jeg købe en af de mere jodholdige typer (kombu, wakame). NB: hvis du spiser 10 g kridhvid beriget husholdningssalt, så får du dækket dit dagsbehov af jod der igennem.

Og lad os da for sjovs skyld smutte ind og se på smoothiens konkrete næringsindhold. Jeg bruger altid den anbefalelsesværdige app cronometer.com, hvor du nemt kan se næringsindhold i din mad. Det er meget sjovt at gøre en gang imellem – især når du skal svare på “hvor får du så protein fra?!”

Makromålene er sat til minimum 10 % fedt og minimum 10 % protein. Vitaminer og mineraler følger Nordiske næringsstofanbefalinger

[mængde i min smoothie] / [anbefalet daglig dosis, altså ADD]   (opnået % af ADD)

Næringsindhold smoothie
Vedrørende a-vitamin: ja, det ser farligt ud, men du skal huske på at a-vitaminet i plantemad er I form af betacaroten. Det er et forstadie til a-vitamin og derfor omdanner kroppen kun det den selv skal bruge til a-vitamin. Så i modsætning til a-vitamin fra animalske kilder, kan det ikke overdoseres. Plantemad v. kødkost 1-0. Jeg har indsat Retinol-ækvivalenten, altså hvor meget de forstadier der findes i maden (primært betacaroten) svarer til når kroppen omdanner det til A vitamin når der divideres med en faktor 12 (kilde).

Nyd din smoothie i forårssolen, med bare arme, så kan du også sætte flueben ved D-vitamin 😉

Nina fra Plantepusherne

 


Nem rødbedespread med peberrod (oliefri)

$
0
0
Rødbedespread peberrod

Jeg har for første gang smagt rødbedespread med peberrod. Jeg fandt et nedsat glas i madspildsafdelingen på økologisksupermarked.dk, så det røg min virtuelle indkøbskurv. Spreads fra Streich, Økolivet (Aldi), Vegetable Farms og andre er super populære i vegetar- og veganerkredse. Men de er dæleme også dyre. Derfor er det ikke noget, vi har brugt, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lokke Mathias til at betale fuld pris for sådan noget, medmindre der var en helt særlig anledning…

Men nu hvor jeg har fået smagt det, kan jeg rigtig godt forstå hvorfor man gider at betale i dyre domme for det. For hold nu fast, det smager godt! Det betød selvfølgelig bare, at jeg blev nødt til hurtigst muligt at finde ud af at lave det selv.

HJemmelavet rødbedespread

Køb forkogte OG tilsmagte rødbeder

Hvis du står og er sulten NU, så har du sikkert ikke hverken tid eller lyst til at kaste dig over rødbedekogning aka. grønsagernes svar på det stockholmske blodbad. Det havde jeg heller ikke, og derfor fandt min hjerne ret hurtigt på idéen at bruge syltede rødbeder. Ud over at være belejligt kogt på forhånd, så indeholder de flere af de ingredienser, jeg alligevel ville have smagt min spread til med. Det  fungerede perfekt og smager bare vanvittigt godt. Jeg brugte et glas økologiske Samsø-syltede rødbeder. Find en god kvalitet da de fylder meget i opskriften og derfor har stor betydning for den endelige smag.

Jeg ville selvfølgelig gerne lave en spread uden olie men også uden soya/tofu, så derfor har jeg brugt kogte kartofler som fyldstof. De kan sikkert nemt erstattes med for eksempel tofu eller en sjat kogte bønner. Men en rest kogte kartofler smager altså virkelig fint, så det vil jeg klart bruge fremover, og så er det en del billigere end tofu.

Prisberegning

Ja her er rigtig mange penge at spare! Min forrige opskrift på  hjemmelavet spread (a la Streich med tomat) kom til at koste cirka halvdelen af originalen. Laver du denne rødbedespread kan det gøres til – hold nu fast – omtrent 20% af prisen! Altså sammenlignet med de dyre versoner. Alle ingredienser undtagen peberrod er købt økologiske. Det glas rødbedespread du køber med 180 gr koster mellem 28 og 36 kr. svarende til 150 til 200 kr. per kilo. Aldis er dog noget billigere, kun 17 kr. men det er alligevel ca. 100 kr. pr kilo

Laver du det selv, er prisen helt nede på

34 kr./kg

svarende til at 1 glas på 180 gr. koster

6,20 kr.

Kan vi godt blive enige om, at verden ville se anderledes ud, hvis Streich kostede 6,25 kr.?!?

Det mest oplagte er selvfølgelig at bruge den som pålæg på rubber. Men når det nu er så mega billigt at lave og samtidig super smukt at se på, hvad så med at bruge det i:

Sushi

Forårsruller

Wraps

Pitabrød

Burger

Sandwich

Dip til grøntsager

Dip til chips?

Dressing til salater, også kartofler og pastasalater

Justér evt. konsistensen med mere eller mindre mængde væske så resultatet passer til formålet.

Hvor meget er en teske

5.0 from 1 reviews
Rødbede spread med peberrod
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Bemærk, at køber du, som jeg, et helt stykke peberrod, så er det helt utroligt meget stærkere end det, der købes færdigrevet i en lille bøtte.
Af:
Giver: 400 gr
Ingredienser
  • 150 g syltede rødbeder + 3-4 ekstra skiver
  • 75 g solsikkekerner
  • 75 g kogte kartofler
  • 10 g peberrod - brug mere, hvis du bruger færdigrevet.
  • 2-3 spsk lage fra de syltede rødbeder
  • 1/4 tsk løgpulver
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk frisk citronsaft
Metode
Foodprocessor
  1. Kom solsikkekerner din fod processor eller en kaffekværn og køre dem til pulver.
  2. Riv peberrod fint.
  3. Kom nu er alle ingredienserne i en foodprocessor undtagen de ekstra skiver rødbede. Kør det godt cremet. Bemærk at frisk peberrod fra en helt rod smager meget kraftigt lige i starten men efter nogle timer/dage på køl bliver den mildere.
  4. Skær den ekstra rødbede i små fine tern og vend dem i til sidst.
VitaMix
  1. Her er det bare med at smide alle ingredienser (undtagen ekstra rødbede) VitaMixen og kværne til det er cremet.
  2. Tilsæt de fintternede ekstra-rødbeder til sidst.
Hvis muligt, så lad den trække i køleskabet mindst en halv time inden den smages til med salt, peber, citron og eventuelt lidt agavesirup.
Tips
Opbevares på køl under tæt sluttende låg. Holder omtrent fem dage.
For en 'lettere', mindre fed version: Brug i stedet 50 g solsikke og 100 g kartofler.

 

Rødbedespread opskrift

Jamen hvad med sukker? Det er ikke alle de færdigkøbte varianter af rødbedespread, der indeholder tilsat sukker. Men nogle af dem gør. Og de syltede rødbeder i min opskrift gør. Jeg har prøvet at regne lidt på hvor meget det betyder for dit indtag. Den eneste oplysning jeg kunne søge mig frem til vedrørende mængden af tilsat sukker i syltede rødbeder angav 3,4 g pr 100 g, hvilket ikke lyder er særlig meget. I så fald vil to spiseskefulde (30 ml – svarende til to madder) af den her rødbedespread give 1/30 af en tsk sukker. Altså helt vildt lidt!

 

Nina fra PlantePusherne

 

Vegansk mælkebøttehonning med raps og æble

$
0
0
vegansk honning

Ja ja, vi kan hurtigt blive enige om, at det ernæringsmæssigt ikke har mange ligheder med honning fra bier, så lad os bare droppe den diskussion 😉 Rent etisk, har det heldigvis heller ikke meget tilfælles med honning – læs mere om det her. Så lad os nu bare kalde det vegansk honning for sjov skyld og narrestreger. Fordi det ligner, fordi det kan bruges til mange af de samme ting og fordi, det dufter af sort te med honning når det står og koger ind. Og så smager det faktisk af flydende honning: Sødt og aromatisk af blomster med en let syrlighed. Desuden kan det hjælpe dig med at slutte fred med ukrudtet i din græsplæne, fremover kaldet Guldet i græsplænen, m’kay? “Næste gang du ser en græsplane dækket med mælkebøtter vil du tænke, hold k*** det kan blive til mange liter vegansk honning!” 3-2-1 *knips*

English recipe

Mælkebøttesirup æble

Smager det af så honning?

For at være helt ærlig: Ja, det smager lidt som jeg husker en aromatisk, lys, flydende akaciehonning med masser af blomstersmag. Og det er ikke bare mig, du kan faktisk købe produktet ‘vegansk honning‘ lavet på mælkebøtter. Men det er vigtigt at du ikke koger siruppen alt for meget ind eller bruger for høj temperatur for så smager det bare mest af karamelliseret sukker. Og smagen er selvfølgelig også afhængig af, at du får plukket nogle blomster med en masser smag. Det indebærer bla. at du håndterer dem lidt varsomt, så al den gode pollen ikke drysser af inden de kommer i gryden. Jeg brugte lidt tid på at klø mig i håret over, hvorfor mælkebøtter får det til at smage af honning. Da jeg i 3 testeversion for nemhedens skyld prøvede at beholde bundene på blomsterne blev jeg lidt klogere: Det dufter nemlig helt vildt af sort te med honning når det koges uden citron vel at mærke. Jeg gætter på at bitterheden samt klorofylsmagen fra de grønne bunde minder om smagen i sort te og kombinationen med blomsterduften giver associationer til en kop varm sort te med honning. Så langt så godt.

Da vi så var ude at køre forleden herude på landet kørte vi igennem to rapsmarker – hold nu op det dufter! Eftersom jeg var totalt i honningbrygger-mode, fik jeg straks honningassociationer af duften af raps. (der er jo faktisk også noget, der hedder rapshonning). Og så faldt tiøren for min ammehjerne: Det er selvfølgelig (i høj grad) pollen, der gør, at honning dufter og smager af honning. Mælkebøtter indeholder masser af pollen OG de er tilrådighed i stor stil. Rapsblomster indeholder sikkert også en del og med den store rapsproduktion vi har i Danmark er der jo åbenbart nok til at man kan købe decideret rapshonning. Derfor er de to blomster populære blandt bier. Bierne samler jo pollen på sig mens de sidder på blomsten og suger den nektar som de gylper op når de kommer hjem til bistaden. Én bi kan bære 25 mg pollen hjem på én flyvetur. Jeg kan bære væsentligt mere på en enkelt tur ud i haven. Tilgengæld er jeg virkelig dårlig til at kaste op på kommando, så jeg må ty til andre metoder for at lave vegansk honning.

Fast vegansk honning

Her er honningen lavet fast efter min guide til fast vegansk honning.

Hvordan laver man så vegansk ‘honning’?

En bi bruger hele sit liv på at lave omkring 1/12 teske honning. Mælkebøttehonning tager meget kortere tid! Der findes et utal af opskrifter på nettet, det her er bare min version. Kort fortalt laves et vandigt afkog af blomsterhovederne for at samle al den gode smag og det inddampes i lang tid sammen med sukker for at få det til at tykne. For at afbalancere den søde og bitre smag tilsættes også citron præcis ligesom når du laver hyldeblomstsaft. Æblerne giver en masse aroma og faktisk minder æblesyre smagsmæssigt om mælkesyre som også er tilstede i honning.

mælkebøtter

Når du plukker mælkebøtter

  • -Find blomster der ikke vokser tæt på befærdet vej eller på sprøjtet jord.
  • -Bemærk at du IKKE kan udskyde mælkebøtteplukningen til om aftenen når mørket er faldet på. Her sover mælkebøtterne nemlig. Så gør det i løbet af dagtimerne hvor de er åbne. Hvis der er regn på vej (eller i gang) duer det heller ikke, for der klapper de også i.
  • -For at undgå dyr i honningen (vi er vel veganere) så giv blomsterne et par dask på stilken inden du plukker, hvis du ser at der sidder små sorte dyr i. Pluk dem i et dørslag eller en kurv med huller der er store nok til at de sidste dyr drysser ud, når du ryster dem forsigtigt. De kan også spredes ud på et stykke stof, så vil de fleste dyr frivilligt forlade blomsterne i protest.
  • -Nip blomsterhovederne af lige hvor stilken slutter. Du kan faktisk undlade at skære den grønne bund af. Hvis du lader blomsterne trække i afkoget natten over efterlader det grønne en svag klorofylsmag i den færdige honning hvilket jeg selv synes er rimelig lækkert. For at undgå den skærer du bundene af og bruger kun de gule blade eller sier blomsterne fra direkte efter kogning.
  • -Hvis du ikke har tilstrækkeligt med mælkebøtteblomster ad gangen, kan du i teorien plukke dem ad flere omgange og komme dem i en beholder på køl eller i fryseren indtil du har nok. Der ryger dog nok smag så det er klart bedst at koge dem lige efter plukning.
  • -Store mælkebøtter indeholder mest nektar og der er mest af det på varme dage – så pluk gerne i solskin. Indholdet af nektar er størst på 2. dagen forlyder det – jeg gætter på at det indebærer en helt udslået blomst.
  • -Gå efter blomster med masser af pollen. Ja, tak, Nina, det lyder bare super nemt, jeg tager lige min magiske bi-dragt på! Pollen er det pulver du kan se yderst på støvdragerne. Når blomsterne afblomstrer begynder pollenen at blive grålig og lidt kedelig i det. Her er det stadig friskt og orange:

mælkebøttepollen

Umiddelbart ser det ud til at der er mest tilgængelig pollen når blomsterne er slået helt ud (th), dog uden at den endnu er ved at afblomstre. Når støvdragerne begynder at se grå ud er blomsten ved at have mistet smag. Men hvad ved jeg:mælkebøtter nærbillede 2

NÅR DU PLUKKER RAPSBLOMSTER – eller andre supplerende blomster

rapsblomst honning– Ja hvis du er så heldig at bo på landet (eller køre forbi i sæsonen) så snupper du lige en buket rapsblomster med hjem – og krydser fingre for at marken er økologisk…

– Gå efter blomsterklaser hvor ikke alle er sprunget helt ud, så ved du at de ikke er ved at afblomstre (se mit billede ovenfor med ‘lukkede’ blomster i toppen).

-Fjern den midterste stilk, men lad bare de små tynde stilke der holder selve blomsterne sidde.

– Har du ikke lige adgang til en rapsmark, så er der muligvis andre spiselige blomster du kan bruge. Det kunne være hyld, lavendel, lyng (visse sorter), almindelig mjödurt eller hvis du som jeg, gemmer dine tomme vaniliebælge så kog den med for smag. Hvis ikke, så nøjes du bare med mælkebøtter.

Hvor længe og hvor meget skal det inddampe?

Regn med at det skal stå et par timer. Afhængigt af hvor stor portion du laver, størrelsen af din gryde (afdampningsoverfladen), varmen etc. Som rettesnor vil jeg sige at den skal reduceres til 2/3 mængde. Så kan du begynde at holde øje med kosnistensen. HOLD GODT ØJE! Stil evt. et æggeur til at ringe hver halve time ellers kan man hurtigt glemme at tjekke. OG bemærk at det kan gå meget hurtigt til sidst, da den formindskede mængde sirup tager mere og mere i mod den varme blusset står på. Så selvom du har fundet et fint afdampningspunkt, kan du godt opleve at gryden pludselig koger over imod slutningen – det er ikke så godt!. Så hellere for lavt blus end for højt. Den må endelig ikke begynde at lugte brændt, så skru godt ned til sidst. Selvom du ikke kan se bobler/simrer, så reduceres den stadig, selvom den bare står og damper lidt – det tager bare noget tid 🙂

Konsistens: Den skal være tykkere end agavesirup. Tyktflydende men stadig for tynd til fx at smøre på en mad uden at det ender i noget snask. Hvis du koger den ind så den bliver tyk, så ender du med at den bare smager af karamelliseret sukker.

TIP: Stil en tallerken på køl eller frys – brug den til undervejs at tjekke konsistensen af den færdige ‘honning’.

Tag en teske varm sirup og fordel det på tallerkenen i et tyndt lag, så køler det hurtigt og du kan nogenlunde bedømme om den er tyk nok. 

Bemærk at den svinder lidt mere og bliver en lille smule tykkere efter du slukker for blusset.

  1. Du kan eventuelt veje gryden af inden du går igang og så veje den efter noget tid og beregne hvornår indholdets vægt er ca 1100 gr.
  2. Eller du kan måle dybden af siruppen med spidsen af en kniv og så holde øje med hvornår dybden er blevet 2/3 af det du startede med – så er det ved at være klart.

Farve: Kommer du æbler i og bruger rørsukker fremfor hvidt, vil din færdige ‘honning’ få en let rødlig farve som på coverbilledet. Bruger du kun mælkebøtter og citron og evt. rapsblomster, bliver ‘honningen’ meget gul. Den kan hurtigt komme til at smage let brændt/karmeliseret hvis den bliver for mørk og ikke længere er gennemsigtig. Coverbilledet er en god indikator for hvilken farve du skal ende med.

Mælkebøttesirup

4.0 from 4 reviews
Vegansk mælkebøttehonning (...eller sirup, hvis vi nu skal være helt ærlige..) som smager af flydende honning
 
De præcise mængder er ikke så vigtige. Egentlig måler man blomstersaften op efter den er siet og tilsætter samme mængde sukker i dl. Brug en gryde på omkring 20 cm i diameter tilindkogning/afdampning. Er gryden lille tager det laaang tid, er den for stor brænder det nemt på fordi honningen ender med at være i et meget tynd lag..
Af:
Giver: ca 7,5 dl
Ingredienser
  • 100 mælkebøttehoveder (ca 100 gram gode mellem/store hoveder) - plukket forsigtigt!
  • 2 æbler ca 500 gram skåret i både - uden kerner
  • 30-40 rapsblomstertoppe altså sådan én her eller en håndfuld mælkebøtteblomster til
  • 1 L vand
  • 1/2 dl friskpresset citronsaft
  • 9 dl sukker
  • En mikromy salt - en lille bitte knivspids
Metode
  1. Puk blomsterhovederne og kom dem i et dørslag hvor de rystes bankes og stilles til side så alle smådyr kan kravle ud. Undlad at skylle dem, da du skyller nogle af alle de gode smagsstoffer ud.
  2. Fjern så meget af de grønne blade, du orker - hvis du altså gider - det kan undlades, se i indlægget højere oppe. Bunden kan skæres eller klippes af for at undgå for meget pillearbejde.
  3. Kom blomster, æblebåde samt citron i en mellemstor gryde og overhæld med vand. Kom låg på og lad det simre i 20-30 minutter.
  4. Si ingredienserne fra og kom saften tilbage i gryden sammen med sukker og salt. Lad det dampe forsigtigt ind UDEN LÅG til ønsket konsistens som beskrevet i indlægget. Du må kun røre rundt lige i starten for at opløse sukkeret, men undlad at røre herefter. For at undgå at få det for varmt er det nemmest at holde en temperatur hvor siruppen knapt nok bobler i hvert fald hen mod slutningen.
  5. BEMÆRK AT KONSISTENSEN KUN KAN BEDØMMES I DEN NEDKØLEDE SIRUP
  6. Lad det køle ned og hæld det i passende, skoldede beholdere. Opbevar dem koldt. De kan også kommes i fryseren og da de ikke bliver faste ved frysning kan de bruges direkte fra frys.
Tips
-Rapsblomsterne kan erstattes af flere mælkebøttehoveder eller andre polenfyldte SPISELIGE blomster. Det vil selvfølgelig ændre smagen lidt.
-Æbler kan sådan set også udelades, de giver bare en mere interessant smag. Reducér i så fald mængden af vand og tilføj evt. en lille dl god æblemost samtidigt med sukkeret
-Krystallisering: HVIS du oplever at siruppen krystalliserer kan det skyldes at du har rørt for meget rundt og/eller haft for meget sukker ifht. blomster-juice dvs. at den er kogt for meget ind. Se nederst i indlægget om fast vegansk honning hvordan den reddes.
-Holdbarhed Den holder lææænge fordi sukkerindholdet er så tårnhøjt. Også ved stuetemperatur.

Kan jeg erstatte sukkeret?

Jeg lavede nogle versioner med agavesirup, ved at bruge samme vægt-mængde som sukkeret. Det kogte fint ind, men da det kølede ned, var det nærmest blevet til gelé. Om det skyldes måden siruppen opfører sig på eller andre faktorer ved jeg ikke. Det smager godt, men minder ikke om honning på samme måde som sukker-versionen.

Bonusinfo: Når mælkebøtterne blomstrer i maj måned er de den blomst bierne samler årets første omgang pollen fra. Grunden til at vi ikke kan købe decideret mælkebøttehonning, er derfor, at denne – årets første – leverance af pollen og nektar bliver spist med det samme af alle de nye larver og bier i bistaden. Først når andre blomster lidt senere står i flor, producerer bierne nok overskydende honning til at mennesker finder det helt naturligt at nakke det fra dem (kilde).

Tager man ikke maden fra bierne?

Hvis du bor et sted hvor der af en eller anden grund er rigtig mange bier, men kun 100 mælkebøtteblomster og ikke andre kilder til pollen eller nektar for bierne, jo så kan man godt sige at du tager biernes mad. Det skal du selvfølgelig lade være med. Men 100 mælkebøtter vil i langt de fleste tilfælde være en ret lille andel af de tilgængelige blomster, selv i byerne, hvor der er parker, altankasser, træer og ikke mindst alle de mælkebøtter du ikke plukker – til rådighed.

Næste udfordring: Mathias var pænt skuffet over at honningen ikke kunne smøres på brødet på samme måde som fast honning. Flydende honning har aldrig været hans kop te (pun), så som den gode kone jeg er, er udfordringen hermed taget op. EDIT april 2017: Opskriften på fast vegansk ‘honning’ finder du her.

Fast Vegansk honning

Nina fra Plantepusherne

Veganske rejechips – helt uden rejer!

$
0
0
Idéen at bruge rispapir til andet end forårsruller i det veganske køkken startede så vidt jeg ved tilbage i 2013 da Thor, en af vores meget kreative (men desværre lidt oversete) veganske bloggere lagde en opskrift på sin blog med ‘veganske flæskesvær’. Her steger han fugtet, saltet rispapir og serverer til julemiddagen sammen med steg. Året efter tog Kærlighed og Kikærter ideen op og kreerede Smæskesvær som tilbehør til sin populære Smæskesteg – hans populære pendant til vores Morsbrød. Nogle blev forargede over at de ikke smagte af branket, røget grisehud fordi Thomas bevidst valgte ikke at gå all in på den vej rent smagsmæssigt. Jeg tænkte det sku’ da ikke være et problem at få det der rispapir til rigtigt at smage af flæskesvær når vi nu ved at alt fra shiitake-svampe, tofu, seitan og alt muligt andet kan komme til at smage af gris. Og medmindre du har siddet inde i et skab den sidste måned, så har du sikkert også set hvordan Veganer.nu har taget idéen skridtet videre og lavet genistregen rispapir-bacon, der har taget den internationale veganerverden med storm. Men rispapir kan flere ting.
rejechips vegansk opskrift
Forleden stødte jeg på et opslag i den største svenske veganske Facebook gruppe ‘Vad lagar du för veganmat i dag?’ (originalopslag her). Det var ganske simpelt friteret rispapir som nogen havde leget med. Og det lignede fuldstændig rejechips! Rejechips er af en eller anden grund en af de ting jeg har haft på min indre to do liste over ting der skulle veganiseres – omend de har ligget i kategorien ‘ Det kommer nok ikke til at ske’. Men det gjorde det, og løsningen var tusinde gange mere simpel end jeg havde turdet håbe på. Smagen er så overbevisende at man begynder at spekulere på, om rejer i virkeligheden ER lavet af rispapir?! Det viser sig  dog at en væsentlig bestanddel af rejechips er netop risstivelse, men hvorfor ingen har fortalt os at det var SÅ nemt at lave chipsene selv forstår jeg slet ikke.

FRITURE ELLER FEDTFRI?

Rejechips kan enten lave ved friturestegning eller let oiliering hvis du har en mikrobølgeovn. Sandsynligvis kan de laves helt uden olie i mikroen, men det har jeg kikke haft mulighed for at teste. Det er ok hvis der er små områder hist og pist som forbliver upoppede. Bruger du rigeligt med olie undgår du ufriterede områder.

 
Veganske rejechips - helt uden rejer!
 
Af:
Ingredienser
  • Rispapir
  • Olie (helst kokos til fritering)
  • Salt
  • Evt. gærflager, noritang og/eller kelp.
Metode
  1. Klip evt rispapiret i mindre stykker (medmindre du vil lave giga-rejechips).
Fritering
  1. Kom rigeligt med olie på panden og varm det godt op. Det er tilstrækkeligt varmt når du smider et lille stykke rispapir i og det puffer op med det samme. Hvis det bare bliver gennemsigtigt og sprødt er olien for kold. Tag dem op så snart de er helt puffede. Læg på køkkenrulle så de kan dryppe af. Drys salt og evt krydderier over.
Mikrobølgeovn
  1. Pensl rispapiret med lidt olie på begge sider og læg nogle stykker ad hangen i microen i ét lag. Giv dem ved højt varme i nogle sekunder eller indtil rispapiret er helt puffet.
Jeg synes at den nemmeste måde at få krydderier til at fæstne på tørre ting som fedtfri popcorn og nu rejechips er at smide salt og krydderier i en kaffekværn og blende dem til pulver og så drysse over inden servering.
vegansk rejechipsTack för inspirationen, Cecilia 🙂
Nina fra PlantePusherne

Is-cacao latte

$
0
0
(Det var meget svært at hælde og fotografere samtidigt…) I får lige en quickie her i sommervarmen. Opskriften er for en gangs skyld ikke testet i hoved og r**, den smager bare mega godt som den er.

cacao latteDu har måske hørt om tricket med at fryse en stærk kop kaffe ned som isterninger som overhældes med plantemælk for en hurtig hjemmelavet is-caffe latte? Well, den her er til alle os som aldrig er blevet voksne nok til at drikke kaffe.

cacao-isterningerFed idé med de der kaffe-isterninger, tænkte jeg, men hvordan kan jeg sidde og føle mig hip med en is-latte når jeg ikke kan fordrage kaffe? Cacao selvfølgelig. Smagsmæssigt er opskriften her den til den voksne side, så du må hælde mere sukker i sammen med mælken hvis du har behov for det. Sukker fryser dårligt, så det er begrænset hvor meget du kan hælde i hvis isterningerne skal kunne fryse til faste terninger.

TIP: Hvis du vil finde ud af hvor mange ml der er i din isterningebakke,

så fyld den med vand og hæld derefter vandet i et decilitermål. Så ved du om opskriften evt. skal ganges op.

Og så kan du drikke den på to måder:

VOKSENMÅDEN – Overhæld med rigeligt mælk, afvent kontrolleret smeltningen altimens du diskuterer regeringens seneste udspil på aktuelle områder.
BØRNEMÅDEN – Glem alle bekymringer. Dæk kun lige isterningerne med plantemælk. Slug hektisk – med sugerør – den søde, overmættede cacaomælk og fyld så hurtigt ny mælk på. Gentag indtil de sidste rester af isterninger kan slubres op gennem sugerøret.

5.0 from 2 reviews
Is-choko Latte
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Af:
Giver: 2-4 glas
Ingredienser
  • 4 spsk cacaopulver (usødet)
  • 2 spsk agavesirup
  • ¼ tsk vaniliesukker
  • Et nip salt
  • Evt. 1 knsp kanel
  • 2,5 dl vand
Metode
  1. Rør alle ingredienser undtagen vand sammen, Kom evt. lidt af vandet i for at kunne røre det til en helt klumpfri creme. Rør resten af vandet i.
  2. Hæld det i en isterningebakke og frys dem ind. Sørg for at røre rundt imens du hælder for at fordele cacoen.
  3. Bank isterningerne ud. Kom dem i glas, overhæld med plantemælk, f.eks. rismælk eller havremælk og nyd med det samme. Hæld mere mælk i undervejs efterhånden som du slubrer det i dig. (Jeg dækker kun liiige isterningerne med mælk, hakker lidt med sugerøret og så labber jeg det hurtigt i mig, hælder ny mælk over og gentager til isterningerne er helt væk - Nina 7 år)

Del gerne med venner og bekendte:

is-choko latte opskriftis latte vegasnkNina fra PlantePusherne

Hjemmelavet mælkefri cacaopulver a la o’boy

$
0
0

At finde et økologisk, mælkefrit cacaopulver kan være en bekostelig og besværlig affære. Heldigvis er det ret nemt at lave selv. Du skal bare blande 5 forskellige pulver(e?) sammen. That’s it. Har du en kaffekværn kan du pulverisere rørsukker og salt heri. Har du ikke, kan du bruge flormelis istedet og så må du finde en anden måde at pulverisere saltet (morter?). Tilgengæld kan du så udelade majsstivelse, da der i forvejen er tilsat kartoffelstivelse til flormelisen og det giver lidt det samme resultat.

cacaopulver mælkefri

Pulvercacao tager mig tilbage til min barndoms sommerferier i den ålandske Skærgård. Her stod en bøtte o’boy bagest i skabet, med en udløbsdato, der blev mere og mere forældet fra år til år. Jeg må sige, at den her smager uhyggeligt meget derhenad og opfylder i hvert fald kravene til et vegansk og økologisk (hvis det ønskes) cacaopulver, der nemt kan røres ud i varm eller kold plantemælk uden klumper. Der findes  et væld af cacaopulver-opskrifter på nettet og de indeholder dels gigantiske mængder sukker og desuden oftest mælkepulver. Det er jo helt unødvendigt når man skal lave cacao hjemme hvor man jo som regel har adgang til frisk plantemælk. Jeg har tilføjet salt og vanilie for at give mere smag henad den højt elskede o’boy. Majsstivelsen gør to ting: Dels gør den jo cacaoen lidt ‘federe’ i smagen, hvis og såfremt den røres i kogende plantemælk og den gør at gøre at man kan røre det klumpfrit så nemt. Det er da super praktisk! Så kan ungerne også stå og lave det.

Kan du huske de der små øer af endnu ikke opløst cacao, der eksploderer som små søde, salte cacaobomber på tungen? Dem får du med hvis du er hurtig. Du kan lige nå at slubre dem i dig inden de opløses…

vegansk cacaopulverJeg blev temmelig begejstret, da jeg fandt økologisk majsstivelse så jeg slap for at købe ondskabs-Maizena fra Unilever. Resten af ingredienserne fås selvfølgelig også økologisk og du kan således lave din egen billige udgave af et økologisk vegansk cacopulver – hvor awesome er det lige?!

Jeg synes den er tilpas sød, men mine sukkersensorer er sikkert rimlig forrykkede siden dengang tilbage i ’80erne. Opskriften her er dog testet og godkendt af børn. Er du til en mere voksenvenlig udgave uden at være tvangsindlagt til barndomsflashback, kan du sagtens skrue ned for sukkermængden.

Hjemmelavet mælkefri cacaopulver a la o'boy
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Cacaopulveret kan godt klumpe lidt sammen hvis det står længe i skabet. Rør det evt. klumpfrit INDEN du hælder i mælken, for at lette afklumpificeringen, der ellers kan kræve lidt ekstra omrøring.
Af:
Giver: 5 dl
Ingredienser
  • 2,5 dl rørsukker (eller 225 gram flormelis)
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl ren cacaopulver
  • 1,5 tsk majsstivelse
  • 1 tsk vaniiliesukker
  • Evt cayennepebber, kanel, kardemomme.eller måske lidt instant kaffepulver?
Metode
  1. Kør sukker og salt til pulver i en ren kaffekværn. Har du ikke sådan én kan du bruge flormelis i stedet for rørsukker og knuse saltet i en morter.
  2. Rør alle ingredienser sammen. Hvis du har problemer med at røre alle klumper ud, så hæld/pres det hele gennem en si og rør det så, så alle ingredienser er fordélt jævnt.
  3. Kom det i en lufttæt beholder.
  4. Brug din favoritplantemælk og bland ca. 2 tsk pr. deciliter mælk..I kold mælk tager det lidt længere tid og mere omrøring før pulveret er rørt helt ud.
  5. Prøv at blande det i. kokosdrikkemælk og kald det en Bounty-drik - nom nom!
Tips
- Har du brugt flormelis og synes at pulveret stadig klumper, kan det være nødvendigt at røre lidt majsstivelse i.

Du kan evt. printe mine labels herunder og klistre på din beholder. Så ser det reddi fint ud hvis du f.eks. giver dem væk som gave (og du må gerne klippe udenom vores logo og overskrift hvis du ikke vil have det med 😉 )

Gaveidé - cacaopulver

Klik og gem billedet på din computer og print ud

Nina fra PlantePusherne

 

 

Makrel(fr)i tomat

$
0
0
Makrel i tomat

Hvis du kender mig, så ved du godt, at rigtig meget af det mad jeg laver på bloggen ikke er noget jeg laver ’til mig selv’. I starten holdt jeg mig meget strikst (sktskt?) til sukkerfri og oliefri mad, som er det, jeg selv foretrækker. Men efterhånden som bloggen er vokset har jeg taget flere og flere udfordringer op, simpelthen fordi jeg synes det har manglet i det veganske køkken og fordi jeg har været drevet af udfordringen med at plantificere ellers ikke-vegansk mad.

Men den her. Den her den er (også) rigtig meget til mig selv ❤Jeg har som de fleste andre danskere høvlet utallige rubbere med makrel indenbords helt fra de små klasser og op igennem i min spæde ungdom. Det var godt nok ikke super velanset i min tid på arkitektskolen. Makrel i tomat og åbne studielandskaber er sjovt nok ikke en super populær eller på nogen måder hip kombi i det seriøse og sort/hvide krea-miljø og jeg oplevede da også at min makrelspisning blev påtalt 😃Selv i mit senere voksne, præ-veganske liv har jeg i stor nydelse – omend ikke helt uden skamfølelse og altid med en velbegrundet frygt for makrelsprøjt – åbnet og nydt en dåse makrel i tomat. I de senere år dog af højere kvalitet fremfor den billige omgang som ret beset burde gå under betegnelsen ‘plukfisk i tomat’. Men nu kan jeg helt ærligt sige, at jeg ikke har rørt en dåse makrel i flere år.

vegansk makrel

Men det er faktisk én af de smage jeg må erkende at jeg har savnet i ny og næ. Det har nu ikke stået så højt på min uendelige to-cook liste, men så dukkede et link til en norsk opskrift op på vores veganske facebookgruppe. Det kan være at makrel i tomat smager anderledes i Norge, jeg var i hvert fald ikke helt overbevist af den version. Men det var et super godt udgangspunkt og efter noget rådføring med mine smagsløgs hukommelse kombineret med erfaring fra tidligere fiske-løse eksperimenter på bloggen (røget læx og senneps’sild’) var det som at få et lavgastronomisk kram fra fortiden. Jeg har nemlig for nyligt fået løst poblematikken med glutenfrit rugbrød så drømmen om en fuldfed rubber med makrello blev til virkelighed. Ikke mindst fordi jeg skejede ud og for billedernes skyld lavede vegansk mayo. Den kan nu også laves i en fedtfattig version, men vi havde ikke liiige silkentofu hjemme, så jeg blev jo nødt til at lave den anden…

Vegansk makrel i tomat

Det må være definitionen på et had/kærlighedsforhold når man det ene øjeblik står og rynker på næsen ved anretningen for at få sekunder senere – ledsaget af moderat stønnen – kaste det i sig med skizofren velbehag. Og lad mig bare advare dig: Sovsen stinker! 😃 Den lugter grumt fisket når du står og rører den, præcis som det stinker når du åbner en dåse makrel.
 

vegansk makrelOg må vi i den forbindelse sende de varmeste tanker til de stakkels pædagoger rundt om i madpakkeinficerede institutioner som hver morgen slår øjnene op helt uvidende om, præcis hvor mange makrelindsmurte børnehænder og HVOR meget kropslun makrel i tomat-ånde de for ussel mammon skal håndtere netop denne dag og som de for Gud ved hvilken gang er tvunget til at håndtere med kærligt overskud idet de undertrykker en dybfølt afsky ledsaget af en ikke helt ubetydelig mængde gag-reflekser og deres åndedrætsorganer undergår en midlertidig nedsmeltning. Vi tænker på jer!

moste kikærter

Vegansk makrel i tomat

Konsistensen er helt klart denne opskrifts svageste led. Kikærterne narrer ingen, men de fungerer stadig super fint som fyldig smagsbærer for den utroligt makrellede tomatsovs. De kunne muligvis udskiftes med stegte trevlede kejserhatte, jackfruit som Månebarnet bruger i sin makrelfri salat. sojabits eller andre proteintunge råvarer. Men som tidligere makrel-i-tomat-entusiast  vil jeg godt stå inde for at denne opskrift udfylder tomrummet. Fordelen ved kikærterne er også at de er så nemme at få fat i og det er noget enhver god veganer til hver en tid har stående i skabene. Hvis du lægger en pose tørrede kikærter i blød nu, kan du koge dem i morgen og lave utallige  rundenommere makrel(fr)i tomat – og en hel masse aquafaba.
 
5.0 from 1 reviews
Makrel(fr)i tomat
 
Af:
Giver: 4-5 rundenommere med makrel
Ingredienser
  • 1 ark ristet noritang ca 20x20 cm.
  • 2 dl øko mosede tomater
  • 2 tsk koldpresset rapsolie
  • 2 tsk sukker/sirup
  • 1/2-1 tsk æblecidereddike
  • Peber
  • 1/4 tsk salt
  • Et nip øget paprika
  • 1/2 tsk sojasauce
  • Evt. 1 spsk gærflager
  • 2 dl kogte kikærter
Metode
  1. Noritangen blendes til småstykker eller groft pulver i en kaffekværn. Har du ikke sådan én må du væbne dig med en stor skarp kniv samt tålmodighed og hakke noritangen som den aldrig er blevet hakket før!
  2. Bland de øvrige ingredienser (mosede tomater, rapsolie, sukker, peber, salt, røget paprika, sojasauce) undtagen kikærter sammen til en fisket tomatsovs.
  3. Hvis kikærterne er våde så tør dem af først. Er de nykogte, så må de gerne moses varme og dampe af inden de blandes i sovsen. Mos kikærterne let med en gaffel. De skal ikke blive til pulver, bare sørg for at der lige akkurat ikke er nogle hele og kun få halve kikærter tilbage (se evt. billede i indlægget).
  4. Bland kikærterne med sovsen, rør rundt og nyd på rugbrød!
Tips
- I den oprindelige opskrift bruges soltørrede tomater. Det er ikke nødvendigt hvis du bruger en tomatsovs af god kvalitet som f.eks. <a href="http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=19235&bannerid=24609&htmlurl=http://www.helsebixen.dk/shop/tomater-mosede-oe-2443p.html" target="_blank" data-mce-href="http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=19235&bannerid=24609&htmlurl=http://www.helsebixen.dk/shop/tomater-mosede-oe-2443p.html">Urtekrams mosede tomater</a> eller et lignende produkt. De fås billigt på nemlig.com og i Føtex med øko-kort.
- Fiskesmag: Brug evt. kun ½ ark nori, hvis du synes at fiskesmagen virker overvældende.

Spread a la Streich med tomat (oliefri)

$
0
0
Opskrift Streich
Som du måske har opdaget at vi nomineret i konkurrencen ‘Veganer på budget’. Vi synes selv er super kvalificerede, da vi går meget op i at lave tingene fra bunden. Et eksempel på noget af det vil aldrig selv har brugt penge på er populære spreads fra Streich, som smager herre godt, men er rimelig pricey. De indeholder desuden rigtig meget fedt, men for nylig blev jeg inspireret til at lave den på tofu med så stor succews, at det er faktisk blevet vores go-to pålæg herhjemme. Så brug 20 sekunder på at stemme på os HER (afstemning nederst – der er ingen registrering) så LOVER jeg tilgengæld at skynde mig at få Vienetta-opskriften klar 😉 Og smut så køkkenet og lav din egen Streich og spar 43.168 kr årligt på madbudgettet (det er muligvis kun et estimat).
Hvis du er en af dem, der køber Streich fordi det smager mega godt, og på trod saf at det koster ka$$en og er fyldt med olie, så bliver du sikkert rigtig glad for den her. Det tager virkelig ikke mange minutter, smager herre nice og kan bruges både som spread, dip, ‘dressing’ i en kartoffelsalat og hvad du nu ellers kan finde på. Jeg er godt klar over at den ikke kommer til at vælte internettet, men nu har vi efterhånden lavet den ugentligt de sidste par måneder og Mathias insisterer på at den skal på bloggen 🙂 I modsætning til en klassisk vegansk bønnespread er den ikke lavet (direkte) på bønner, og det synes jeg giver en dejlig frisk smag og konsistens.
hjemmelavet-streich
Jeg var egentlig tilbageholdende til at starte med. Jeg laver den nemlig i min VitaMix hvor den bliver sindssygt cremet og lækker. Men jeg bryder mig ikke om at lægge opskrifter op, som kræver at du, kære læser, smider hele din opsparing i køkkenudstyr. Så derfor har jeg nogle gange (også til billederne her) lavet den i vores gamle, halvsmadrede foodprocessor, hvis blade knapt ville kunne skære et stykke papir over og som kræver at du stikker en ispind ind i et hul i den før den kører. Så er jeg nemlig ret sikker på at alle kan være med.
hjemmelavet streich opskrift
Den kan både bruges til:
  • Pålægs-spread med grønt ovenpå, eller kom en klat på kartoffelmadden for at spiffe den op.
  • Grøntsagsdip – som snack eller mellemmåltid hvor du kører en hel bunke grøntsagsstænger i skærmen dyppet i tomatspread.
  • Eller som herunder ‘dressingen’ i en hurtig frokostsalat af en rest kolde, kogte kartofler (det kunne også være pasta) og lidt hakket grønt.
opskrift hjemmelavet streichVil du have mere i samme genre, så har enhver vegansk blogger med respekt for sig selv én til flere opskrifter på bønnespread. Jeg ved at jeg nok får frataget min veganer-badge når jeg skriver det her, men: Jeg har endnu ikke prøvet at lave en bønnespread selv. De kan sikkert smage sindsygt godt, men tanken om de melede bønner, blokerer min kreativitet på området… Så nu prøver jeg lige den her version i lidt tid og så kan det være at jeg smart er klar til at kaste mig ud i en bønnespread. En bøtte Streich på 180 gram koster i øvrigt 27 kr. Laver du i stedet denne opskrift koster en økologisk omgang omkring det halve. 
hvor meget fylder en teske spiseske måleske

5.0 from 1 reviews
Spread a ala Streich med tomat
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
"Smager det så af Streich?" For at være helt ærlig: Jæ ve' det itt. "Men kan den bruges til de samme ting?" Fuldstændig! Husk at vi bruger måleskeer 🙂
Af:
Giver: 330 gr
Ingredienser
  • 30 g soltørrede tomater
  • 150 g tofu
  • 1 dl moset tomat
  • 1 tsk løgpulver
  • 1-2 nip hvidløgspulver (eller et lille bitte ½ fed)
  • ¾ tsk bouillonpulver
  • 3 spsk solsikkekerner
  • 1 tsk soyasauce
  • Friskkværnet peber
Smag evt. til med ⅛ teske dijon sennep, ½ tsk æblecidereddike, mere salt, chili, paprika etc etc. Hvis du ikke er i pengenød kan du også flotte dig og kyle flere soltørrede tomater i, nom nom.
Metode
  1. Læg de soltørrede tomater i blød en lille smule vand. Så lidt som muligt men nok til at det kan suge vand. De skal ligge ½ til 2 timer indtil de er godt møre. Du kan springe dette punkt over hvis du har en high speed blender.
High speed blender
  1. Kom alle ingredienser op i. Tag høreværn på og give den maks gas til det hele er en helt lind, cremet masse.
Foodprocessor
  1. Kom de møre, i blødlagte tomater i sammen med de øvrige ingredienser, undtagen solsikkekernerne. Lad foodprocessoren køre længe, idet du skraber ned fra kanterne nu og da. Hvis din foodprocessor er lidt sløv, kan du eventuelt køre solsikkekernerne i en ren kaffe kværn, inden du hælder dem ned til de øvrige ingredienser til sidst. Blev ved med at køre food processoren indtil du har en homogen og glat masse - det kan godt tage 5 til 10 minutter. Kom solsikkekernerne i undervejs når massen er nogenlunde sammenhængende og kør videre.
  2. Smag til med lidt salt og peber eller andet eller hvad din fri fantasi nu byder dig og kom massen i en lufttæt beholder og i køleskabet. Den har godt af at stå og trække i køleskabet indtil næste dage så smagen rigtig kan stå og samle sig.

Nina fra PlantePusherne

Lilla grønkåls-power smoothie (inkl. næringsindhold)

$
0
0
grønkålssmoothie

Jeg. Elsker. Grønkål. Så er det sagt. Jeg var lykkelig, da sæsonen startede i efteråret. Jeg har ikke været lige så stor Grønkålsentusiast før, så jeg regnede egentlig med, at sæsonen kun varede et par måneder. Men nu har den varet i fem og lige så har min grundkålsbegejstring. Ingen af delene udviser tegn på at være ved vejs ende. Jeg spiser grønkål mindst en gang om dagen. Nogle gange to. Nogle dage spiser jeg grønkål til morgenmad i frokosten og til aftensmad. Jeg ved ikke hvilket level af veganer, det gør mig til?

Men som bekendt, med kærligheden kommer også angsten for at miste. Jeg ved at sæsonen slutter på et tidspunkt, jeg ved bare ikke hvornår. Derfor sørger jeg også for at have grønkål i fryseren, så jeg kan trappe forsigtigt ned, hvis det pludselig sker at butikkerne holder op med at sælge det.

Smoothie med grønkål

Nå men nok om mig og mit borderline perverterede forhold til grønkål. Det faste grønkålsrelaterede indslag i min dagligdag de sidste 3-4 måneder har været denne smukke, lilla grønkålssmoothie med små variationer. Ud over at smage dejligt, så er den er nemlig så smækfuld af gode sager, at jeg resten af dagen ikke nærmest ikke behøver at skænke en tanke om jeg nu får noget ordentlig næring indenbords. Lige nu ammer jeg Anton på 11 måneder og derfor vil jeg gerne give min krop nogle gode råstoffer til at brygge mælk.

Undgå iltning

Jeg vil opfordre til at blende smoothien så lidt som muligt. Jo mere du blender, jo mere ilt tilføres der, hvilket ses på, at din smoothie hurtigere skifter farve og bliver brun eller decideret grå at se på. Det gør ikke noget for smagen, men sagt på en helt lommevidenskabelig måde, sker der det, at alle de gode antioxidanter ‘binder sig til luftmolekyler fra dit køkken i stedet for at binde sig til frie iltradikaler i din krop, hvilket vil jo gerne vil have. Det er faktisk det, der er hele hypen omkring at spise antioxidanter. Se den store forskel på hvor godt smoothien holder sig (=bekæmper iltning) hvis den er blendet i kort tid v. lang tid – her i en super kraftig VitaMix:

Iltet smoothie

Forskellen ses bedst på en større skærm…

Tyg din smoothie!

Det kan også være fristende at lave en helt silkeglat smoothie, fordi det bare er tæske lækkert at drikke. Men det er faktisk en rigtig god idé at tygge sin smoothie, fordi fordøjelsen starter allerede oppe i munden. Hvis du skamblender din smoothie, bliver den så glat, at det føles meget unaturligt at tygge den. Er den derimod lidt grynet, synes jeg det er meget nemmere at få tygget alle mundfulde og så har du sikret, at den også bliver fordøjet ordentligt. Nogle sundhedsguruer fraråder ligefrem at drikke smoothies. Jeg forestiller mig, at det bla. skyldes at smoothies forbindes med noget, der sluges hurtigt og lander i maven fuldstændig uden at for-fordøjelsen (=tygning og medfølgende fordøjelsesenzymer) aktiveres. En form for frivillig foi gras fodring så at sige. Undgå dét, ved at tygge hver en mundfuld 🙂

Drink your solids and chew your liquids

-Paul Bragg

5.0 from 1 reviews
Lilla grønkåls-power smoothie
 
Det er vigtigt at en del - men heller ikke for mange - af ingredienserne er frosne. Dels smager det bedre, og dels holder smoothien sig frisk længere. Hvis bare bærene er frosne er det fint. Bruger du derimod friske bær, så sørg for at have frosne bananer i stedet.
Af:
Giver: 560 kcal - ca. 8-9 dl
Ingredienser
  • 100 g grønkål (start eventuel med 50gr og væn dig til større mængder)
  • 2 dl ægte blåbær, altså dem der giver blå tunge - fra frost.
  • 3 dadler, deglet nour. Camouflerer klorofylsmag fra rå grønkål
  • 2 spsk kokosflager giver en fyldigere/cremet smag.
  • 1 spsk chiafrø - for omega3
  • 1 stor paranød dækker dagsbehovet for selen
  • 200 g banan (cirka tre små)
  • 1 tsk noritang køb det gerne pulveriseret, det er billigere end sushi-pladerne.
  • 1/2 tsk vanillepulver (eller kardemomme)
  • Evt. 10 gr frisk gurkemeje Super antiinflammatorisk
  • ½ L vand - juster eventuelt konsistensen med mere
Metode
  1. Skyl grønkålen og fjern de midterste stængler.
  2. Fjern sten fra dadlerne.
  3. Kom alt undtagen bananer og grønkål i blenderen. Blend, men ikke for meget, vi vil gerne undgå iltning. Smoothien må gerne være lidt grynet, der skal bare ikke være hele kerner eller stykker af dadler.
  4. Smid så bananerne og grønkål i og blend kort indtil de er helt blendet med.
  5. Og husk så, at tygge din smoothie!

Tang og jod

Jeg tilføjer tang for at få jod. Det er dog svært at finde værdier for hvor meget det indeholder og selv cronometer.com har ikke oplysninger til at registrere indholdet (se herunder). De informationer jeg har søgt mig frem til varier meget. Jeg bruger granuleret nori tang som er billigere end de hele noriplader, men indholdet er det samme. Der er dog grund til at antage, at andre typer tang indeholder mere jod end nori. (Kilde Næste gang jeg skal købe tang vil jeg købe en af de mere jodholdige typer (kombu, wakame). NB: hvis du spiser 10 g kridhvid beriget husholdningssalt, så får du dækket dit dagsbehov af jod der igennem.

Og lad os da for sjovs skyld smutte ind og se på smoothiens konkrete næringsindhold. Jeg bruger altid den anbefalelsesværdige app cronometer.com, hvor du nemt kan se næringsindhold i din mad. Det er meget sjovt at gøre en gang imellem – især når du skal svare på “hvor får du så protein fra?!”

Makromålene er sat til minimum 10 % fedt og minimum 10 % protein. Vitaminer og mineraler følger Nordiske næringsstofanbefalinger

[mængde i min smoothie] / [anbefalet daglig dosis, altså ADD]   (opnået % af ADD)

Næringsindhold smoothie
Vedrørende a-vitamin: ja, det ser farligt ud, men du skal huske på at a-vitaminet i plantemad er I form af betacaroten. Det er et forstadie til a-vitamin og derfor omdanner kroppen kun det den selv skal bruge til a-vitamin. Så i modsætning til a-vitamin fra animalske kilder, kan det ikke overdoseres. Plantemad v. kødkost 1-0. Jeg har indsat Retinol-ækvivalenten, altså hvor meget de forstadier der findes i maden (primært betacaroten) svarer til når kroppen omdanner det til A vitamin når der divideres med en faktor 12 (kilde).

Nyd din smoothie i forårssolen, med bare arme, så kan du også sætte flueben ved D-vitamin 😉

Nina fra Plantepusherne

 

Nem rødbedespread med peberrod (oliefri)

$
0
0
Rødbedespread peberrod

Jeg har for første gang smagt rødbedespread med peberrod. Jeg fandt et nedsat glas i madspildsafdelingen på økologisksupermarked.dk, så det røg min virtuelle indkøbskurv. Spreads fra Streich, Økolivet (Aldi), Vegetable Farms og andre er super populære i vegetar- og veganerkredse. Men de er dæleme også dyre. Derfor er det ikke noget, vi har brugt, og jeg tror aldrig jeg ville kunne lokke Mathias til at betale fuld pris for sådan noget, medmindre der var en helt særlig anledning…

Men nu hvor jeg har fået smagt det, kan jeg rigtig godt forstå hvorfor man gider at betale i dyre domme for det. For hold nu fast, det smager godt! Det betød selvfølgelig bare, at jeg blev nødt til hurtigst muligt at finde ud af at lave det selv.

HJemmelavet rødbedespread

Køb forkogte OG tilsmagte rødbeder

Hvis du står og er sulten NU, så har du sikkert ikke hverken tid eller lyst til at kaste dig over rødbedekogning aka. grønsagernes svar på det stockholmske blodbad. Det havde jeg heller ikke, og derfor fandt min hjerne ret hurtigt på idéen at bruge syltede rødbeder. Ud over at være belejligt kogt på forhånd, så indeholder de flere af de ingredienser, jeg alligevel ville have smagt min spread til med. Det  fungerede perfekt og smager bare vanvittigt godt. Jeg brugte et glas økologiske Samsø-syltede rødbeder. Find en god kvalitet da de fylder meget i opskriften og derfor har stor betydning for den endelige smag.

Jeg ville selvfølgelig gerne lave en spread uden olie men også uden soya/tofu, så derfor har jeg brugt kogte kartofler som fyldstof. De kan sikkert nemt erstattes med for eksempel tofu eller en sjat kogte bønner. Men en rest kogte kartofler smager altså virkelig fint, så det vil jeg klart bruge fremover, og så er det en del billigere end tofu.

Prisberegning

Ja her er rigtig mange penge at spare! Min forrige opskrift på  hjemmelavet spread (a la Streich med tomat) kom til at koste cirka halvdelen af originalen. Laver du denne rødbedespread kan det gøres til – hold nu fast – omtrent 20% af prisen! Altså sammenlignet med de dyre versoner. Alle ingredienser undtagen peberrod er købt økologiske. Det glas rødbedespread du køber med 180 gr koster mellem 28 og 36 kr. svarende til 150 til 200 kr. per kilo. Aldis er dog noget billigere, kun 17 kr. men det er alligevel ca. 100 kr. pr kilo

Laver du det selv, er prisen helt nede på

34 kr./kg

svarende til at 1 glas på 180 gr. koster

6,20 kr.

Kan vi godt blive enige om, at verden ville se anderledes ud, hvis Streich kostede 6,25 kr.?!?

Det mest oplagte er selvfølgelig at bruge den som pålæg på rubber. Men når det nu er så mega billigt at lave og samtidig super smukt at se på, hvad så med at bruge det i:

Sushi

Forårsruller

Wraps

Pitabrød

Burger

Sandwich

Dip til grøntsager

Dip til chips?

Dressing til salater, også kartofler og pastasalater

Justér evt. konsistensen med mere eller mindre mængde væske så resultatet passer til formålet.

Hvor meget er en teske

5.0 from 1 reviews
Rødbede spread med peberrod
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Bemærk, at køber du, som jeg, et helt stykke peberrod, så er det helt utroligt meget stærkere end det, der købes færdigrevet i en lille bøtte.
Af:
Giver: 400 gr
Ingredienser
  • 150 g syltede rødbeder + 3-4 ekstra skiver
  • 75 g solsikkekerner
  • 75 g kogte kartofler
  • 10 g peberrod - brug mere, hvis du bruger færdigrevet.
  • 2-3 spsk lage fra de syltede rødbeder
  • 1/4 tsk løgpulver
  • 3/4 tsk salt
  • 1 tsk frisk citronsaft
Metode
Foodprocessor
  1. Kom solsikkekerner din fod processor eller en kaffekværn og køre dem til pulver.
  2. Riv peberrod fint.
  3. Kom nu er alle ingredienserne i en foodprocessor undtagen de ekstra skiver rødbede. Kør det godt cremet. Bemærk at frisk peberrod fra en helt rod smager meget kraftigt lige i starten men efter nogle timer/dage på køl bliver den mildere.
  4. Skær den ekstra rødbede i små fine tern og vend dem i til sidst.
VitaMix
  1. Her er det bare med at smide alle ingredienser (undtagen ekstra rødbede) VitaMixen og kværne til det er cremet.
  2. Tilsæt de fintternede ekstra-rødbeder til sidst.
Hvis muligt, så lad den trække i køleskabet mindst en halv time inden den smages til med salt, peber, citron og eventuelt lidt agavesirup.
Tips
Opbevares på køl under tæt sluttende låg. Holder omtrent fem dage.
For en 'lettere', mindre fed version: Brug i stedet 50 g solsikke og 100 g kartofler.

 

Rødbedespread opskrift

Jamen hvad med sukker? Det er ikke alle de færdigkøbte varianter af rødbedespread, der indeholder tilsat sukker. Men nogle af dem gør. Og de syltede rødbeder i min opskrift gør. Jeg har prøvet at regne lidt på hvor meget det betyder for dit indtag. Den eneste oplysning jeg kunne søge mig frem til vedrørende mængden af tilsat sukker i syltede rødbeder angav 3,4 g pr 100 g, hvilket ikke lyder er særlig meget. I så fald vil to spiseskefulde (30 ml – svarende til to madder) af den her rødbedespread give 1/30 af en tsk sukker. Altså helt vildt lidt!

 

Nina fra PlantePusherne

 

Genial hvid sovs (grundopskrift blomkålssovs)

$
0
0
Blomkålssovs

Jeg har sagt det før, og jeg siger det gerne igen: Hjemme hos os spiser vi meget tit meget simpel mad. Det kan f.eks. være et par kilo kartofler der smides i ovnen a la doven-Pommes Nina, kartoffel-spaghetti eller en anden form for kartofler. Altså meget gerne noget med… kartofler.

Men vi har en anden husfavorit. Det er den velkendte klassiker blomkålsovs. Jeg har før brugt den til at lave en opskrift på persillesovs. Nu har jeg lovet at dele vores version af fænomenet blomkålssovs, der herhjemme går under det utroligt uoriginale navn ‘hvid sovs’. Den ligger nok i top 2-3 stykker over simple middagsretter. Det er mere eller mindre én ingrediens og lidt smagstilsætning. Vi plører den oftest i rigelige mængder ud over pasta, men den dur bestemt også til frækkedeller, kartofler (!) eller andre sovsekrævende retter.

Hvid sovs veganskSelvom sovsen i sig selv jo ER en grøntsag (om end en lidt bleg sådan) så kommer vi gerne lidt ekstra grønt i. Det kunne være ærter fra frost, dampet broccoli, spinat (frisk eller optøet), eller hvad du nu lige står med. Her spinat og sojaristede kerner – ja, det gik hedt for sig den aften i Lille Skensved:
Blomkålssovs med spinatFor at give den meget kaloriefattige blomkålssovs lidt fylde tilsætter vi lys tahin (det kan købes øko her og ikke-øko i alle grønthandlere. Men der er flere alternativer som giver et lignende resultat:

Kokosfløde (giver et hint af kokossmag)

1/2-3/4 dl Cashewnødder eller solsikkekerner (fungerer især godt med en god blender) – koges med de sidste par minutter, så er de nemmere at blende med.

Mandelsmør, neutral (hvis du er millionær)

Plantefløde (fås som risfløde, sojafløde og havrefløde – vær OBS på at de kan skille hvis du koger sovsen op efter tilsætning)

Jeg ved ikke om det er mig eller pasta, der suger uforholdsmæssigt meget sovs men jeg kan godt fylde op med blomkålssovssovs 2-3 (*host*4) gange undervejs inden jeg når igennem min portion pasta. Så god er den.

5.0 from 3 reviews
Genial hvid sovs
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Prøv blomkålssovsen som alle veganere snakker om 😉 Tilpas den endelig dine egne smagsløg og brug den til kartofler, lasagne, pasta mm.
Af:
Giver: Altid for lidt...
Ingredienser
  • 1 blomkålshoved (ca 500 gr)
  • 2-3 tsk (10-15ml) æblecidereddike
  • 1 tsk løgpulver
  • 1/2 tsk hvidløgspulver (kan udelades)
  • 1-1,5 tsk salt
  • Peber
  • 1/2 dl LYS tahin* (ikke mørk - se alternativer oppe i indlægget)
  • 2-4 dl usødet plantemælk (havre-, soja- eller mandelmælk)
Metode
  1. Skær blomkålen i mindre, men grove stykker. Kom dem i en gryde dæk dem kun ⅓ med kogende vand. Kom også løgpulver, hvidløgspulver, salt og peber i vandet. Kog/damp dem til de er møre og en gaffel nemt glider igennem. Gem kogevandet - det skal blendes med.
  2. Blend det hele sammen med tahin og æblecidereddike indtil sovsen bliver så jævn som overhovedet muligt. Start med kun at tilsætte lidt plantemælk og justér konsistensen ved at komme mere i.
  3. Smag til med salt og peber og lun evt sovsen igen inden servering.

Der er flere grunde til at det her er en genial sovs. Altså:

-Den er uhyre simpelt at lave

-Den består nærmest bare en ingrediens (plus krydderier)

-Den er meget kaloriefattig af en sovs at være (jeg er ikke nødvendigvis fan af kaloriefattig mad, så hvis du nu lover at spise 1 kg kartofler til, ok?)

-Den smager så godt at man har lyst til at skovle den ind med ske (forudsat at man kan lide den…)

-Den er et hit hos børn! (Det alene kunne kvalificere til mærkaten genial)

-Den er billig (med mindre du kommer mandelsmør i ) og kan laves af simple ingredienser.

-Sidst men ikke mindst det åbenlyse: Det er “en sovs – som også er en grøntsag!” som en læser kvikt bemærkede. Så kan man da næsten ikke bede om mere 😉

Jeg har endnu tilgode – men glæder mig meget til – at prøve blomkålssovs i en beschamel-krydret version og smide den i en lasagne som bla. Que Sera Veganista har gjort her

Nina fra Plantepusherne

Vegansk creme fraiche dressing (oliefri)

$
0
0
vegank creme fraiche dressing

Når vi laver hjemmelavet soja fraiche herhjemme, bliver den i 90% af tilfældene lavet videre til det vi i venskabeligt lag kalder dild-dip. Når den altså laves med dild. Laves den med purløg har du noget der minder om en klassisk creme fraiche dressing, bare vegansk, så det kalder jeg hermed opskriften. Det er en simpel opskrift som normalt improviseres frem fra gang til gang, men for mine læseres skyld har jeg nu lavet en standardiseret udgave til bloggen O:-)

Vi dypper hvad som helst i den for at skovle den indenbords. Herunder er lidt andre eksempler på hvordan den er blevet nydt gennem de seneste år: På en klassisk blinis-anretning, skovlet ind med chips, pizza (mmm), vegansk ‘røget laks‘, med grønkålschips eller som salatdressingen der gør selv den kedeligste salat til stor madkunst …

Den vil helt sikkert også være fænomenal i pitabrød, med falafler, i burger – you get the drift. Ja, ja, vi har det med at lave den rigeligt tyk. Grænsen ml. dip og smøreost er til tider hårfin, men du bestemmer helt selv konsistensen afhængigt af hvad du skal bruge den på…creme fraiche dressing vegansk

Vegansk creme fraiche dressing (oliefri)
 
Du bestemmer konsistensen ved at fortynde din creme fraiche med lidt plantemælk. 2,5 dl creme fraiche til ½ dl mælk bliver rimelig tyk men dog flydende. 1,5 dl creme fraiche og 1,5 dl plantemælk bliver noget tyndere.
Af:
Giver: 300ml
Ingredienser
  • 2,5 dl vegansk creme fraiche (f.eks. Soja fraiche, mandel fraiche eller Oatly iMat som dog ikke er oliefri)
  • 1/2 dl usødet plantemælk (f.eks. mandel-, havre- eller sojamælk)
  • 1 tsk sukker eller agavesirup
  • 1/2 tsk løgpulver
  • 1/4 tsk hvidløgspulver eller lidt friskpresset hvidløg
  • Friskkværnet peber
  • Evt en knivspids sennep og ditto paprika.
  • Et bundt frisk dild eller purløg eller en blanding (Ca en håndfuld finthakket - den præcise mængde er ikke afgørende)*
Metode
  1. Hak krydderurterne så fint som muligt og bland dem sammen med alle de øvrige ingredienser.
  2. Lad den endelig trække nogle timer eller natten over, det gør virkelig noget ved smagen!
Tips
- Tørrede krydderurter: Bruger du tørret dild eller purløg, så brug mindre (omtrent en spsk) og så er det ekstra vigtigt at dressingen får lov at stå og trække i noget tid.

Nina fra Plantepusherne

Simpel grønkålssnask

$
0
0
Opsikrift grønkål

Hvis jeg ikke smider min grønkål i en smoothie, hvilket det ikke bliver så meget til for tiden, ja så laver jeg det her. Med det flotte navn ‘grønkålssnask’. Det er grønkål som kun lige er dampet svitset til lige dér, hvor det har et perfekt sprødt/sejt grænsende til sexet bid og er belagt med en lille smule kokosfløde der er jævnet til super lækker cremet konsistens. Mmmmmm… Det tager ingen tid at lave og er således også en super måde at opnå gastronomisk tilfredststillelse i køkkenet selvom du ikke har hverken tid eller overskud til at kokkerere. Simpel grønkåslssnask har din ryg.

Grønkålssnask var skam også på vores juletallerken 2016: og efter at have overstået en juletallerken 2017 helt uden grønkål er det hermed besluttet at grønkålssnask er obligatorisk tilbehør på vores juletallerken fremover. Jeg har udviklet fuld forståelse for folk, der ikke kan gennemgå en jul uden stuvet grønkål. I feel ya’.

vegansk julemad

 Siden sidste jul har jeg i øvrigt konceptudviklet helt vildt og tilføjet friskrevet citronskal hvilket absolut kan anbefales.

Tip

Frisk grønkål (og spinat og lign.) skylles bedst ved at komme det i en STOR skål vand, gnubbe det og løfte det op igen på et viskestykke eller i et dørslag. Så bliver sand og jord tilbage i bunden af skålen med vand.

Grønkål skylles

Simpel grønkålssnask
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
En simpel og hurtig måde at få guffet en masse lækker grønkål indenbords.
Af:
Giver: til ca 2-3 personer
Ingredienser
  • 300 gr grønkål (vægt med stilk. 200 gr ribbet)
  • 1,5 dl kokosfløde
  • ½ tsk bouillon
  • 2 spsk majsmel
  • Peber
  • Gerne fintrevet citronskal
Bemærk at grønkålen falder rigtig meget sammen og fylder ca ⅓ efter det er dampet.
Metode
  1. Rib grønkålen: Pil alle blade fra de tykke midterstilke og kom dem i en stor skål med vand. Vask/skyl dem rene fr evt. sand og jord ved at gnubbe dem lidt og løfte grønkålen ud af vandet.
  2. Kom grønkålen i en gryde dækket med ½ cm vand med bouillon i bunden. Kom låg på og damp grønkålen semi-mør i nogle minutter. Smag på den.Den skal bestemt ikke være skamkogt men stadig have lidt tyggemodstand.
  3. Hæld kokosfløde i og rør rundt. Drys først halvdelen af majsmelet jævnt udover mens du rører rundt for at fordele det, så du undgår klumper. Drys resterende majsmel over og rør rundt. Bring det kort op at koge så 'sovsen' tykner og lægger sig om grønkålen på en lækker måde. Tag det fra når grøkålen har nået det perfekte bid hvor tænderne let - men ikke helt uden modstand - glider igennem....
  4. Riv evt. citronskal ud over og servër. Som tilbehør. Eller hovedret hvis du er reddi glad for grønkål.

Nina fra Plantepusherne

Vegansk bagekartoffel med fyld a la sk*nkesalat

$
0
0

Vi havde en overgang en ret intensiv fetich med bagekartofler herhjemme. Det startede med at Mathias skraldede nogle økologiske bagekartofler som han ellers aldrig køber, da de (ifølge ham…) godt kan være lidt pricey. De første par gange røg de bare i ovnen med kryds, da vi ikke havde gjort os de store tanker om hvordan de bedst kunne indtages. Hvis du kender mig ved du imidlertidigt, at jeg brugte lang tids intensiv spekuleren over hvordan smagsoplevelsen omkring indtaget af bagekartoflen kunne optimeres. Rimelig hurtigt fik jeg mindelser til min spæde ungdom, hvor “fyldt bagekartoffel” var fast inventar på menukortet hos byens lokale Steak House.

Det var noget med noget snasket fyld med skinke af – med stor sikkerhed – ganske tvivlsom kvalitet og noget virkelig, virkelig sørgeligt salat a la iceberg og blege tomater hvoraf sidstnævnte nok ikke ville have bestået optagelsesprøven som tomat nogen steder. Lyder det ikke appetitligt? Det synes jeg nemlig også at mindet var, så det var det, jeg stilede efter.

En super vigtig ingrediens i opskriften her, er den meget specielle røgede tofu fra økolivet som Aldi forhandler. Den er vi store tilhængere af for tiden og køleskabet føles tomt hvis den ikke ligger dèr ved siden af kartofler og broccoli. (Jeg skal da heller ikke udelukke at jeg undervejs i skriveriet af denne tekst – helt opstemt af omtalen af pågældende tofu – har været et smut i køleskabet og guffet endnu et par skiver af den…)

 

Ingredienserne til sk*nkesalaten her blev justeret en smule, og så kom der ellers denne her fantastiske omgang snask til at fylde et par bagekartofler med:

Vegansk bagekartoffel

Snasket kan helt sikkert også bruges på brød, hvis du lige står og mangler noget at smide på dine rubbere.

vegansk sknkesalat

 

4.0 from 1 reviews
Vegansk retro-fyld til bagekartofler
 
Forb.
Tilb.
i alt
 
Lad os bare kalde det en sk*inkesalat for det er det, det minder allermest om.
Af:
Giver: Fyld til 2-3 bagekartofler afhængigt af størrelsen smat dit snaskebehov
Ingredienser
  • 2 dl ærter fra Frost (erstat eventuelt halvdelen med majs)
  • 2 dl neutral planteyoghurt
  • 1 tsk ketchup
  • 1/2 tsk stærk sennep
  • 1/4 tsk løgpulver
  • 1 bundt purløg - en lille håndfuld finthakket
  • Ca 80 gr. røget Økolivet tofu (Aldi) ( = ca ⅔ af den ene pakke)
  • Smages til med salt og peber
  • ½ salathoved til anretning på bagekartofler

Hvis du skal servere det på bagekartofler: Vask kartoflerne for eventuelt snavs, tør dem, skær et kryds i dem og kom dem i ovnen en times tid v. ca. 200°. De er færdige når en gaffel glider let igennem.
Metode
  1. Snit salaten fint.
  2. Hak purløgen fint (gem evt lidt til pynt).
  3. Rør yoghurten op med alle krydderierne og smag til med salt og peber (Bemærk at tofuen smager MEGET salt så pas på med at oversalte dressingen)
  4. Skær den røgede tofu i små fine tern (eller rive den groft på et rivejern).
  5. Bland tofuen sammen med alle de øvrige ingredienser.
  6. Servér på bagekartofler eller direkte på rugbrød
Anret bagekartoflerne ved at 'lirke' dem lidt mere op i krydset, lægge en bund af fintsnittet salat og top så med sk*inkesalaten. Serveres umiddelbart efter anretning.

 

Fed, hjemmelavet kokosmælk (kokosfløde)

$
0
0
Hjemmelavet kokosfløde

Jeg kan ikke være den eneste der har spekuleret på, om det mon er muligt at lave sin egen fuldfede kokosmælk til madlavning med mere. Jeg er endnu ikke stødt på en opskrift, der forklarer hvordan man gør, så, som så mangen gang før, har jeg selv måttet finde ud af det.

Den model jeg er komet frem til, er en rimelig simpel to-trins raket:

1) Først laves en fuldfed kokosmælk

Her er det vigtigt, at du bruger VARMT vand. Kokosfedt er som bekendt fast ved stuetemperatur (og koldere) så du får det ikke til at slippe kokosnødde-kødet medmindre du bruger varmt vand. Jeg bruger kogende vand fra start, for at være sikker på at det holder sig varmt nok under hele processen.

2) Så skilles kokosfløden/fedtet fra – bum!

Nu skal det hele være KOLDT. Efter at den fuldfede kokosmælk har været lidt tid på køl, vil den allerfedeste del samle sig på toppen. Og det er DET vi er ude efter! Kokosfløden (-fedtet) skal være så stiv som muligt – og det er den mens den er koldt – for at du nemt kan få skilt ‘vandet’ fra.

Hjemmelavet kokosmælk

Enten kan du fiske den fede del op, eller du kan si det igennem klædet igen – denne gang mens det er koldt.

Kokosfløde opskriftBli’r hjemmelavet kokosfløde lige så blød og lækker som den man køber?

Nej. Den er bare anderledes i konsistensen og jeg synes klart den egner sig bedt til varme retter, hvor den bliver smeltet helt jævn i konsistensen. Den hjemmelavede kokosfløde er meget fast ved køleskabstemperatur, men kan ved stuetemperatur røres til noget der minder om yoghurt i tykkelsen. Den kan godt fremstå lidt grynet i konsistensen, afhængigt af hvordan den er blevet lavet og kølet ned mm. og det er grunden til at jeg synes den fungerer bedst opvarmet hvor den bliver helt glat. Men prøv dig frem og leg lidt med opskriften – måske opfører kokosfløden sig anderledes hos dig 🙂

Tyk kokosmælk opskrift

Kan det betale sig at lave sin egen kokosfløde?

Det kommer nok an på, hvor vigtigt du synes det er, at undgå belægning fra dåser og papkartoner eller de konsistensforbedrende midler, som selv økologisk kokosfløde kan indeholde. Desuden er der en del emballage at spare, da du kan købe store mængder kokosmel hjem fra f.eks. BuyWholeFoodsOnline (eller LØS hvis du er så heldig at bo i nærheden af et emballagefrit supermarked).

Men for lige at breake det ned:

Ud af 200 gram groft kokosmel får du ca 200 gram (2 dl) fed kokosfløde.
Som ‘restprodukter’ – eller skulle vi kalde det bonusprodukter – får du dels hvad man må formode er
affedtet kokosfibermel (ca 3,5 dl)
og dels en noget vandet men dog brugbar kokosmælk (ca. 3,5 dl). 

 

De 200 gr groft kokosmel koster ca. 20 kr og for de penge plus en arbejdsindsats, får du altså alt ovenstående.

Kokosfløden på billedet herunder er blot skilt fra mælken i trin 1 ved hjælp af en si fremfor et ostelærred. Det gi’r i sidste ende en lidt kornet konsistens til den færdige kokosfløde (som til sidst blev siet fra i et ostelærred). Så en si fungerer i en håndevending hvis du ikke har stof til rådighed, men tilgengæld er processen med at skille den fede del fra i trin 2 lidt mere besværlig medmindre altså fløden er HELT stivnet på toppen.

Jeg har brugt økologisk ostelærred, og det fungerer rigtig godt fordi det er tilpas tyndt. Men hvis du kan finde et stykke lagen, en gammeldags stofble eller andet så bør det også fungere. Ostelærredet kan selvfølgelig vaskes og bruges utallige gange, f.eks. til plantemælk, soja fraiche, vegansk feta, mandelyoghurt eller andre opskrifter her på bloggen. Hos os ligger det i redksabsskuffen sammen med mandolinjern, citruspresser og andre ting der tit er i brug.

5.0 from 1 reviews
Fed kokosfløde
 
Af:
Giver: 2 dl kokosfløde, kokosfibermel plus kokosmælk
Ingredienser
  • 200 groft kokosmel
  • 3 dl kogende vand
Desuden skal du bruge en form for ostelærred, nøddemælkspose eller tyndt stykke stof til at filtrere kokosmælken med.
Metode
Det er en god ide at starte med at pulverisere kokosmelet, fx i en ren kaffemølle eller en god foodprocessor. Har du ingen af delene kan du spirnge dette trin over.
Trin 1: Lav fed kokosmælk
  1. Kom den pulveriserede kokosmel i en lille gryde, overhæld med 3 dl kogende vand og kom låg på. Lad det stå og trække i en lille halv time. Det kan også stå længere tid, men det er vigtigt at det stadig er varmt når du fortsætter med næste trin. Opvarm blandingen hvis det er blevet koldt.
  2. Hæld den varme blanding i en si beklædt med et ostelærred. Lad mælken dryppe igennem og brug til sidst hænderne til at mase kokosmælken igennem. Det tilbageværende i ostelærredet er kokosfibermel. Vær opmærksom på at ikke presse så hårdt at kokosfibermelen kommer med igennem lærredet.
Trin 2: Skil kokosfløden fra
  1. Nu skal mælken køles ned. Hæld det gerne i en gennemsigtig beholder/glasskål så du kan se når den er skilt. Kom det i køleskabet og lad det stå nogle timer eller natten over.
  2. Efter noget tid skule du gerne kunne se en tyk kokosfløde lægge sig på toppen og en gennemsigtig væske i bunden. Hvis det øverste lag er helt hårdt, kan du starte med at fiske det op med en gaffel - og dér har du så det meste af din kokosfløde. Hæld så resten af massen FORSIGTIGT i ostelærredet igen og lad den tynde kokosmælk dryppe igennem mens kokosfløden samler sig oppe i klædet. Skrab det sammen og brug det i madlavningen.

Kan det egentlig piskes til kokosflødeskum?

Mit bud er nej. Det er konsistensen ikke god nok til.

Velbekomme 🙂

Nina Plantepusherne


Smeltet ÅHst – vegansk ost til pizza, lasagne mm.

$
0
0
vegansk ost

Det her er en super alsidig og virkelig overbevisende udgave af en vegansk smeltet ost. Den kan bruges til et hav af ting i det mælkefrie køkken. Væn dig til det – ostesovs af kartofler er en ting 😉 Og jeg kalder den for åhst!

Inspirationen

Inspirationen til den her veganske ost kommer fra den udgave, der kaldes Nachos Cheese og primært bruges til at hælde over et bjerg af – you guessed it – nachos! Opskriften har et par år på bagen men dukker op og bliver hypet med jævne mellemrum. Med god grund. Jeg har ikke prøvet originalopskriften endnu, mest fordi jeg ikke er nachos-typen.

Men så var der en kvinde, der postede en variation af ‘osten’ inde i den fantastiske facebookgruppe What F.A.T. vegans eat (F.A.T. står for Fantastic Amazing Terrific). Hun brugte uanstændige mængder olie og havde udeladt gulerødderne (original post her). Det giver en rigtig fin og naturtro ‘ostet’ farve og jeg er sikker på at det også gør noget ved smagsindtrykket. Jeg testede så en version uden olie, smagte til efter mine egne præferencer og det var kærlighed ved første slik! Da jeg altså lige var kommet mig over chokket …

vegansk pizzaost

For det lyder umiddelbart som en dårlig idé for en madblogger at skrive “jeg var ved at spytte det ud første gang jeg smagte min opskrift!”. Men hvis du er veganer så vil du kunne følge mig. Det smager nemlig VIRKELIG ‘ostet’ så alle mine celler gik et kort sekund i alarmberedskab da jeg tog den første smagsprøve. Fyffer pyffer, der var dømt smeltet vegansk OST for alle pengene og jeg var solgt. Jeg SMS’ede tilmed Mathias med det samme, så han kunne komme hjem og smage den. Og så blev den i øvrigt brugt til vores pizzaaften med stor succes.

Sådan bruger du åhst

Som du måske kan regne ud, kan du bruge åhst alle de steder du normalt ville bruge en fast ost og smelte den. Åhst har bare for nemhedens skyld sprunget det faste stadie over.

Her er det f.eks. nogle broccolihoveder, der helt uforvarende er blevet overdænget med smeltet ÅHst inden en tur i ovnen…

smeltet vegansk ost

Smeltet vegansk åhst i lasagne

Forleden lavede vi den så til en lasagne med kødFRIsovs – hold nu k… det var godt! Smeltet ÅHst opfører sig eksemplarisk når den bages i ovnen: Den får en tynd skorpe som bliver fint brun og holder på fugten nednunder, så ÅHsten indeni stadig er helt snasket at sætte tænderne i.

Bedste vegansk lasagne

Vegansk pizza med åhst

… er det vi oftest bruger opskriften til. Spar ikke på den! Se et bredt udvalg af vores veganske pizzaer med åhst her.

ost vegansk smeltet

Vegansk toast med ost aka ‘tåååhst med åååhst’

Det skulle lige prøves. Meget simpelt: Skiver af brød overhældt med åhst og grillet i ovnen til de blev let gyldne. Kan også bruges i en klassisk sammenklappet cowboy toast.

“Fortæl mere om smeltet Åhst, Nina!”

Hvorfor er det nu så fantastisk at lave ostesovs – af kartofler?!?

 

  • Den smager af smeltet ost!
  • Den kan bruges på lasagne, Mac’n cheez, pizza, burgere, i sandwiches, quesadillas, fajitas, tortillas og alle mulige andre steder hvor der skal bruges smeltet ost
  • Den består først og fremmest af KARTOFFEL! (Så du kan grine hele vejen til badevægten – mwuahahaha!)
  • Den har en super god konsistens. Altså ikke ligesom komælksost, men bare lidt tyk og klistret i det på den gode måde og SLET ikke ‘melet’ eller gummiagtig som nogle veganske ostesovse godt kan blive
  • Den er glutenfri
  • Den er sojafri
  • Den er billig at lave
  • Den er hurtig at lave
  • Der kræves ingen specialingredienser (udover lidt veganske standardvarer)

Kan man undvære gærflager i den smeltede ost?

Alsår… i princippet kan du godt, men så ryger det meste af osteoplevelsen altså. Du kan sagtens få en lækker cremet kartoffelsovs ud af det, og har du lyst kan du jo se hvordan den fungerer for dig. Men gærflager er meget brugt i det veganske og dermed mælkefri køkken. Så det er en god ting at have i køkkenet og et must hvis du vil opleve ‘oste-shocket’.

Hvor køber jeg gærflager?

Jeg bruger disse gærflager som også fås økologiske – jeg foretrækker desværre smagen af de uøkologiske. Jeg vil deriomod ikke anbefale disse da jeg synes at de har en mærkelig overgæret, nærmest alkoholiseret smag.

Kan jeg bruge kolde, kogte kartofler?

Nej, det vil jeg ikke anbefale. Altså man kan jo godt, men der er to problemer. Du risikerer at åhsten bliver mærkeligt grynet i det. Kartofler ændrer nemlig radikalt konsistens og bliver helt utroligt klistrede når de køler ned, fordi der er så meget stivelse i. Det betyder også at der skal meget mere væske til for at få blenderen til at køre rundt. Sikringen på min VitaMix slog fra 3 gange pga. overophedning da jeg prøvede det og jeg endte med at tilsætte 3-4 gange så meget vand. Det betyder jo så dels at man bliver nødt til at skrue tilsvarende op for krydderierne for at få samme lækre smag og dels at konsistensen i den færdige ostesovs bliver anderledes. Derfor: Hvis du kan, så brug som minimum kartoflerne mens de er lune.

 

hvor meget fylder en teske spiseske måleske
Udskriv

Smeltet ÅHst - vegansk ost

Opskrift på vegansk ost i smeltet form - rækker til omtrent 2 pizzaer. Eller 1 hvis det skal være rigtig snasket! Vegansk Åhst er også super til vegansk lasagne - bare afslut med ÅHst ovenpå et lag tomatsovs og ikke direkte på lasagnepladerne øverst. Justér væskemængden efter hvor tyk 'ost' du vil have Skal en være tyndtflydende nok til nemt at fordeles over et lasagnelag eller tyk nok til at klæbe grundigt på nachos f.eks.
Keyword glutenfri, laktosefri, mælkefri, vegansk
Bemærk indeholder reklamelink
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 25 minutter
Antal 4 dl (begergn 2-3 dl pr rund hjemmelavet pizza på ca 30 cm i diameter)

Ingredienser

  • 350 gr ukogte kartofler eller kartofler der lige er kogt og endnu ikke kølet ned
  • 1/2 dl gærflager
  • 1/3 tsk sennepspulver *
  • 1 tsk god grøntsagsbouillon eller Morga som er oliefri. Kan erstattes af 3/4 tsk salt
  • 1 tsk løgpulver
  • 1/3 fed hvidløg presset eller 1/4 tsk hvidløgsgranulat - bruger du pulver, så bemærk at der skal bruges mindre mængde for at det ikke bliver for overvældende
  • 3 tsk æblecidereddike * brug mere hvis åhsten skal opvarmes f.eks. i en pizza, lasagne eller andet.
  • 1/2-2 dl af kogevandet fra kartoflerne kan delvist erstattes af plantemælk f.eks. mandelmælk.
  • 2 tsk lys tahin * se Tips vedr. fedtindholdet
  • 1 nip røget paprika hvis du har

Sådan gør du

  • Skræl kartoflerne og skær dem i store tern. Overhæld med vand så det lige knapt dækker. Undlad salt og kog dem til de er møre. SMID IKKE KOGEVANDET UD.
  • Kom de stadigt varme kartofler samt 1/2 dl (eller mere) af kogevandet og resten af ingredienserne i en blender eller lille foodprocessor. Blend kun til det lige er blevet helt cremet (kartoffel kan godt få en sjov smag/konsistens hvis det blendes længe).
  • Bum! Smag eventuelt til med lidt salt, flere gærflager og rør den op med lidt plantemælk eller mere kogevand for at få den konsistens du (eller din blender) ønsker. Brug den som den er eller bag den på din mad.

Noter

- Oliefri: Opskriften på smeltet ÅHst er som sagt oliefri. Men den smager da er helt klart endnu mere ostet når man kommer en masse olie i, omkring 30-60 ml til opskriften her. Jeg har testet at bruge den smagsneutrale kokosolie men en mild olivenolie kan sikkert også bruges.
- Tahinerstatning: Hvis du - ligesom jeg - foretrækker at skippe olien, så kan tahinen erstattes med f.eks. 30 ml kokosmælk i. Selv har jeg tænkt mig at prøve at blende en håndfuld iblødlagte cashewnødder eller solsikkekerner for ekstra fylde, det burde give en cremet konsistens, især hvis det køres i en high speed blender.
- Sennepspulver gør smagen 'stærk' og 'lagret' så skru op eller ned afh. af dine præferencer. Kan eventuelt erstattes af en endnu mindre klat stærkt sennep.
- Æblecidereddike kan erstattes af friskpreset citronsaft. Alternativt brug almindelig lagereddike. Bemærk at hvis ÅHsten bruges i lasagne/pizza eller lignende retter, der opvarmes, så kan du godt komme lidt mere i, men hvis du bruger ÅHst 'rå' som fx dip, eller ovenpå nachos så skal du være mere forsigtig med syrligheden og holde dig til opskriften, der siger 15 ml.

ÅHsten kan holde sig mindst 3-5 dage på køl. Vi har flere gange haft rester stående flere uger som nægtede at fordærve. Den bliver mere fast jo koldere den bliver, så lun den eventuelt i en gryde inden brug, så den bliver mere flydende og medgørlig.

Find opskriften på vores fantastiske kødFRIsovs, kombinér den med smeltet ÅHst og smæk verdens lækreste veganske lasagne sammen.
vegansk smelteost

Efter en pizza-aften havde vi en rest Åhstesovs, der efter en uge i køleskabet stadig havde det fremragende (!). Den kom på sin sidste rejse som en ‘toast’ med lyst brød. Se det var også et hit, tåhst med åhst…vegansk smeltet ostGod fordøjelse med din veganske smelteost!

 

 

Nina fra PlantePusherne

Indlægget Smeltet ÅHst – vegansk ost til pizza, lasagne mm. blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

Syrnet soja fraiche

$
0
0
vegansk creme fraiche

Her kommer så den udvidede opskrift på soja fraiche hvor jeg viser hvordan du kan lave ægte syrnet vegansk creme fraiche af sojamælk. Hjemmelavet mandel fraiche eller hasselnødde-creme fraiche kan sandsynligvis også bruges og syrnes, men her mangler jeg selv erfaring 🙂

Smagen bliver ikke helt ligeså syrlig som når man syrner komælksprodukter (og det hænger ikke kun sammen med manglende sukkerstoffer). MEN du kan sagtens opnå den helt rigtige SLAGS syrlighed som prikker de helt rigtige steder på tungen, nemlig smagen af mælkesyre, som man også opnår når man syrner modermælk fra en ko. Det gær man ved at tilsætte mælkesyrebakterier, som danner mælkesyre. Og ja, mælkesyre opnået på denne måde er – på trods af navnet – 100% vegansk og mælkefrit. For at hjælpe den helt rigtige smag af syrlighed kan du faktisk også købe ren mælkesyre (som er vegansk) og smage den til med det. Til dig, der allerede har stiftet bekendtskab med min populære soja fraiche: Det er præcis samme procedure med at skille og si sojamælken, for at syrne tilsætter du så bare lige mælkesyrebakterier bagefter. Og venter.

hjemmelavet vegansk creme fraiche

Har du ikke læst mit grundkursus ‘Kunsten at syrne plantemælk’, så er der 3 ting du skal huske når du laver syrnet soja fraiche:

RO
Når den er stillet til syrning, skal du ikke røre rundt eller ryste den undervejs. Hav tålmodighed og vent de 12-24 timer. PLUS de minimum 4 timer som Soja Fraichen lige skal stå og køle ned i køleskabet når de syrningstiden er overstået. NU må du spise den. Dette punkt er ikke HELT så vigtig med en fast masse som soja fraiche. Det er nemmere at komme til at forstyrre processen når du f.eks. laver en sojayoghurt.

RENLIGHED
Sørg for at være renlig med alle dine redskaber undervej, så undgår du at uønskede bakterier vokser i din Soja Fraiche. Det er vigtigt nu hvor den skal stå ikke-nedkølet over længere tid: Inden du går igang, så vask hænder og brug helt rene – eventuelt skoldede – glas og redskaber undervejs. Jo længere syrningen skal vare jo mere renlighed kræves.

REGELMÆSSIGHED
Soja fraichen foretrækker en konstant temperatur. En varm sommerdag med varme nætter kan du nøjes med at pakke den ind i et enkelt tæppe, men i de kolde måneder skal den pakkes godt ind, så du undgår t temperaturen svinger for meget. Her hjælper det også at bruge en bøtte hvor der kun lige er plads til soja fraichen uden for meget luft ovenover, da luft ikke holder så godt på varmen. Se eksempler på indpakning i Kunsten at syrne plantemælk.

Sådan ser processen ud, når du laver hjemmelavet, syrnet soja fraiche

Først skal proteinstofferne skilles fra vallen. Det sker, når du hælder syre i sojamælken. Ved at røre ganske forsigtigt en enkelt gang eller to, kan du så fordele syren lidt bedre i mælken så alle dele bliver skilt.

hvordan skiller man sojamælk

Når du skal hælde den op i klædet til afdrypning, er det en god idé at gøre det forsigtig, så valle og proteinsoffer forbliver mest muligt adskilt. På den måde er det nemmere at si vallen fra.

hjemmelavet vegansk creme fraiche af sojamælkJeg synes at ophængning er den nemmeste måde at si vallen fra, men du kan nok også nøjes med at lade den dryppe fra i en si beklædt med et viskestykke. Sier du 6 dl valle fra får du en tykflydende soja fraiche, mens 7 dl valle efterlader en noget tykkere soja fraiche.

Hjemmelavet vegansk creme fraicheNår du åbner viskestykket igen, er det bestemt ikke et kønt syn, der møder dig. Men det ændrer sig – bare vent og se.

Efter at du nu har tilsat mælkesyrebakterier (jeg bruger disse, men andre kan sagtens bruges, bare de har været opbevaret korrekt, altså køligt) og tålmodigt har ventet på at den syrner natten over kan du give den en grundig tur med blenderen eller i foodprocessoren. Så har du til sidst en lækker tyk mælkefri soja fraiche som du kan bruge nogenlunde som du ville gøre med en ganske almindelig creme fraiche lavet af komælk. F.eks. blandet med friske krydderurter og brugt som dip til chips eller grøntsagsstænger. Mmmmmmm!

Vegansk creme fraiche

 

Udskriv

Syrnet soja fraiche 9% - vegansk creme fraiche

Jo mere valle du presser fra, jo tykkere bliver soja fraichen og jo mindre mængde bliver der.
Keyword laktosefri, mælkefri, vegansk mad, der ligner ...
Bemærk indeholder reklamelink
Antal 450 ml

Ingredienser

Desuden skal du bruge en kasse eller andet som du nemt kan isolere med en masse dyner/hø/krøyerkugler eller hvad du nu har til rådighed. Kassen stopper du godt til og pakker så du nemt kan stoppe bøtten med soja fraiche ind når den er klar til at stille til syrning. Se mit grundkursus Kunsten at syrne plantemælk

    Sådan gør du

    SKIL SOJAMÆLKEN arbejd 5 minutter – vent 10

    • Soyamælken skal være LIDT varm så skiller den nemmere og har en perfekt temperatur til syrningen. Så lun den LIDT i en gryde til du med bagsiden af hånden vurderer den til at være nogenlunde samme temperatur som dig (37 grader hvis du har et termometer).
    • Bland vand, salt og citronsaft sammen i en skål og rør til det er så opløst som muligt..
    • Hæld så mælken ned i, idet du fordeler den mest muligt ved at hælde den ned forskellige steder - IKKE ved at røre i mælken! Rør forsigtig rundt en (og kun 1!) enkelt gang for at fordele citronsaften så der ikke er nogle hvide områder men kun klar valle som illustreret her. Lad det stå uberørt i 10 minutter.

    SI MÆLKEN arbejd 5 minutter - vent 20

    • Hæld den skilte soyamælk op i et viskestykke (eller stofble, mouselin el. lign.) lagt ovenpå en si. I princippet kunne du bruge en skål fremfor en si, men det her er en god måde at få skilt det meste væske fra til at begynde med. Jeg har tidligere lagt soja fraichen i pres for st skille væsken fra, men nu hænger jeg den bare op i et stykke stof, det er en del nemmere. Lad den hænge i omkring 20 minutter. Til sidst kan du klemme lidt ekstra valle fra med hænderne. Let presset hvis der i stedet for klar valle begynder at komme hvidt ud gennem viskestykket. Jo mere pres, jo tykkere creme fraiche. Hvis den bliver for tyk, kan du justere ved at blande den med lidt plantemælk inden den bruges.

    STIL DEN TIL SYRNING arbejd 1 minut, vent 12-24 timer

    • Åben viskestykket og skrab den løse, grynede og ikke særligt kønne tofu ned i en ren glasbøtte med låg. Åben kapslerne med mælkesyrebakterier og hæld dem ned i, eller tilsæt frisk sojayoghurt. Rør rundt med en ren ske og skru låget på. Varmen fra da du lunede mælken, til omkring 40 grader vil være nok til at aktivere mælkesyrebakterierne. Pak den grundigt ind som beskrevet tidligere i indlægget. Nu starter syrningen og du kan godt væbne dig med tålmodighed. Den skal stå lunt ved nogenlunde konstant temperatur i 12-24 timer.

    STIL DEN PÅ KØL mindst 1 time

    • Når de 12-24 timer er gået kan du skrue låget af og dufte om processen er gået godt. Den skal dufte mildt syrligt. Så stiller du glasset med soja fraiche i køleskabet og lader den køle helt ned i nogle timer. Lader du den stå 12-24 vil den blive endnu mere syrlig.

    BLEND DEN SMOOTH 3 minutter

    • Når den er kølet helt ned, kan du begynde at blende den enten med foodprocessor eller stavblender. Kom evt. sukker i og blend i flere minutter indtil det er HELT blank og fin.

    Noter

    - Mælken kan kun erstattes af nøddemælk, se næste punkt. Havremælk, rismælk og kokosmælk kan ikke bruges.
    - Soja fraichen kan i princippet erstattes af mandel fraiche. eller hasselnødde-creme fraiche som du syrner på samme måde. Det har jeg dog ikke selv eksperimenteret med endnu.
    - Rørsukker kan også udelades, men tilsættes for at efterligne smagen af den laktose, som jo findes i komælk. Det kan desuden booste syrningsprocessen lidt.
    -Mælkesyrebakterier: Dem jeg bruger fås i din lokale Matas eller online, f.eks. her og her

    Syrnet vegansk creme fraiche kan også i en håndevending laves til en vildt lækker cremet, syrlig friskost/smøreost. Her presser du mindst 7 dl valle fra, så bliver den meget fast i konsistensen. Tilsæt f.eks. løgpulver, hvidløgspulver, peber og dild – go home Philadelphia! Få mere inspiration i min opskrift på hjemmelavet smøreost.

    Vegansk smøreost mælkefri

     

    UnderskriftNinaG

    Indlægget Syrnet soja fraiche blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

    Mandel fraiche (sojafri, vegansk creme fraiche)

    $
    0
    0
    Laktosefri creme fraiche

    Da jeg i sin tid opfandt soja fraiche var jeg sikker på at det en af den slag once in a lifetime opskrifter som jeg ikke ville kunne overgå i genialitet (ja, sådan må jeg gerne skrive for man har sagt mig det så tit :D). Men belejligt nok, kommer her endnu én.

    English version

    Har du kastet dig ud i plantemælks forunderlige verden, så har du muligvis prøvet at stå med en kop kaffe fyldt med plantemælk. Der er skilt. Det ser ikke for kønt ud, men jeg lover dig, at når du er færdig med dette indlæg vil du sende kærlige tanker til de små hvide klumper og takke højere magter for hvad de kan give dig. Nemlig den meste cremede, lækre sojafri, mælkefri, veganske creme fraiche du kan forestille dig! Og det er vel at mærke uden brug af hverken specialingredienser som stabilisatorer, emulgatorer eller en dyr high speed blender.

    vegan sour cream almond milk

    Hvis du kender bloggen så ved du at jeg har lavet creme fraiche af sojamælk i nogle år, og efter at blive mindet om at mandelmælk også har evnen til at skille, fik jeg endelig taget mig sammen til at teste min soja fraiche fremgangsmåde med mandler. Jeg har svært ved at beskrive hvor imponeret jeg er over reslutatet. Pga. mandlernes højere fedtindhold får du en cremet konsistens som langt overgår den fra soja fraiche. Den er simpelthen så silkeblød at den nærmest smelter på tungen. Jeg har virkelig dvært ved at få armene ned. Prøv den og du vil forstå hvorfor.

    Hjemmelavet eller købt mandelmælk?

    Jeg har endnu ikke selv haft fingrene i en købemandelmælk, men kunne forestille mig at det kan være et problem at få den til at skille hvis der er stabilisatorer og lignende i. Et tip fra en læser siger at Naturli’s mandelmælk fungerer, men jeg synes ikke at det var så nemt. Måske har du bedre held til det end jeg? Men en hjemmelavet mandelmælk fungerer i hvert fald helt sikkert. Og i den forbindelse har jeg et lille tip, som gør processen lidt lettere for dig…

    Du behøver ikke at lægge mandlerne i blød

    Normalt anbefales det, at lægge mandler i blød mindst 8 timer for at bedre kunne fordøje dem. Men det kan du faktisk skippe hvis du ikke går så meget op i fordøjelse. Jeg fik præcis samme mængde ud af at lade dem stå i blød natten sover som da jeg gjorde følgende: Hæld de tørre mandler i din blender. Kom ca 3,5 dl vand over dem og blend i nogle minutter så godt som din blender nu kan. Lad smattet stå i blenderen en halv time og blend dem så igen. Nu burde de små stykker være gennemblødte og klar til at afgive al deres mælk. Blend flere minutter igen, tilføj resten af vandet, blend kort og si så pulpen fra i et tyndt viskestykke eller en nut milk bag. Så langt så godt, nu har du mandelmælk.

    almond milk sour cream vegan

    Skal mandlerne smuttes?

    Jeg må indrømme at jeg var for doven til at gøre det, men er ikke i tvivl om, at det giver en endnu mere delikat smag, hvis du gider at smutte mandlerne først. Men det fungerer fint med skal og farven bliver stadig noget nær kridhvid, se selv på billederne af mælk og mandel fraiche i indlægget her.

    Kan jeg bruge andre nødder?

    Jeg er selv ved at teste forskellige ting af og har fået efterretninger om at cashewnødder fungerer rigtig godt. Solsikkekerner fungerer i princippet også, men giver et noget mindre udbytte og smager meget kraftigt igennem i det endelige resultat. Brug eventuelt dobbelt mængde solsikkekerner når du laver solsikkekernemælken. Sesamkerner har jeg fået at vide fungerer helt elendigt (=minimalt udbytte) så det vil jeg ikke anbefale. Hasselnødder fungerer fremragende, se selv.

    Sådan laver du mandel fraiche

    Her er processen fra  1) skilt mandelmælk 2) der står og drypper af og 3) hænges op i et viskestykke og til sidst er blevet presset og 4) kan pakkes ud.

    vegan sour cream almond

    Jeg bruger en snor/elastik/metaldimsedut til forsigtigt at lukke viskestykket sammen og hænger så viskestykket op på håndtaget til et køkkenskab enten med en krog eller lille bøjle, der vender på hovedet.

    Læs mere om processen i min originale opskrift på Soja Fraiche og prøv den eventuelt hvis du ikke har tid til at stå og lave mandelmælk.

    Udskriv

    Mandel fraiche

    Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
    Keyword laktosefri, mælkefri, vegansk mejeri
    Bemærk indeholder reklamelink
    Antal 750 ml mandelmælk som bliver til 2,5 dl mandel fraiche

    Ingredienser

    • 50 gr mandler med eller uden skal
    • 8,5 dl vand hvis du bruger iblødlagte mandler. Bruger du tørre mandler brug da 9 dl
    • 1 nip salt
    • 3/4 dl friskpresset citronsaft

    DERUDOVER SKAL DU BRUGE

      En si dækket med et rent, glat viskestykke eller en

      NYT: Skal smagen være endnu mere autentisk, så erstatter du citronsaft med

      • 3/4 tsk æblesyre som opløses i:
      • 3/4 dl vand Blandingen erstatter fuldstændig citronsaften i opskriften

      Sådan gør du

      LAV MANDELMÆLK

        af ikke-iblødlagte mandler

        • Hæld de tørre mandler i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
        • Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
        • Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad mandelmælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk. (Gå nu til punktet SKIL MÆLKEN)

        af iblødlagte mandler. - smid IKKE iblødlægningsvandet ud!

        • Når mandlerne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
        • Kom mandlerne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
        • Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver 7,5 dl mælk.

        SKIL MÆLKEN

        • Husk at ryste den først, især hvis du tager den fra en større portion.
        • Varm mandelmælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken.
        • Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme mandelmælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
        • Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.
        • Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille:
        • Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke<br> sådan her:<br> Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
        • Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
        • Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
        • Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder og blend den godt igennem med en stavblender. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!
        • Du kan også lave den til en fantastisk lækker cremet cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få den fastere.

        Noter

        - Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. mandlerne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til mandelmælk.
        - Problemer? 
        Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
        - Hvad gør jeg med pulpen fra mandelmælken? 
        Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.

        Og mandel fraiche kan naturligvis bruges til at laves den lækreste cremede veganske flødeost/smøreost, få mere inspiration til det her eller på engelsk her.

        mælkefri smøreost

        Find økologiske mandler – og andre varer – lidt billigere her.

        vegan sour cream almonds

        Nina fra PlantePusherne

        Indlægget Mandel fraiche (sojafri, vegansk creme fraiche) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

        Vegansk Creme Fraiche af hasselnøddemælk (sojafri, oliefri)

        $
        0
        0
        vegansk creme fraiche

        Jeg måtte selvfølgelig også afprøve om mandel fraiche tricket virkede på andre nødder. Ikke overraskende fungerer det fuldstændig ligeså godt. Creme fraiche af hasselnød har også en helt fantastisk silkeblød konsistens og ligesom mandel fraiche eller soja fraiche, så kan du godt smage hvad den er lavet af.

        Jeg ELSKER smagen af hasselnødder så jeg er lidt i tvivl om hvilken der er min favorit. Den er syrlig med en dejlig aroma fra hasselnødderne og kan bruges f.eks. i en cremet cole slaw eller anden salat, der trænger til noget dressing.

        Glasskål med Vegansk cole slaw i lyse pastel nuancer.

        Fremgangsmåden for creme fraiche af hasselnødder er præcis den samme som med mandel fraiche. Du skal bare bruge – ja hold fast – hasselnødder i stedet for mandler 🙂

        Du kan syrne den

        Hvis du vil have endnu mere ‘ægte’ smag af din veganske creme fraiche, så kan du stille den til syrning og lade mælkesyrebakterierne give denhelt rigtige syrlighed fra mælkesyre. Det foregår således: Efter vallen er dryppet af skraber du massen ned i et pinligt rent glas mens den stadig er lun – omkring 40 grader. Hæld en kapsel med mælkesyrebakterier i og rør rundt med en ren ske. Pak den godt ind og stil til syrning i 12-24 timer. Jo længere tid, jo mere syrlighed og jo mere renlighed er der brug for i processen. Læs mere om at syrne i mit indlæg ‘Kunsten at syrne plantemælk’ – så er du (næsten) sikret succes første gang.

        Udskriv

        Creme fraiche af hasselnødder

        Silkeblød, mælkefri creme fraiche der nemt kan laves til flødeost med lidt krydderier. Til dip, dresisinger og meget mere.
        Køkken mælkefri, Vegansk
        Bemærk indeholder reklamelink
        Antal 2.5 dl

        Ingredienser

        • 150 gr hasselnødder med eller uden skal
        • 8,5 dl vand hvis du bruger iblødlagte hasselnødder. Bruger du tørre hasselnødder brug da 9 dl
        • 1 nip salt
        • 0,75 dl friskpresset citronsaft

        DERUDOVER SKAL DU BRUGE

        • En si dækket med et rent viskestykke med nogenlunde glat overflade eller en nøddemælkspose fås også her.

        Sådan gør du

        LAV HASSELNØDDEMÆLK

          A) af ikke-iblødlagte hasselnødder

          • Hæld de tørre hasselnødder i blenderen og lige under halvdelen af vandet. Blend i nogle minutter til det er så fint som din blender formår. Lad det stå og trække i en halv time.
          • Blend igen nogle minutter og lad resten af vandet blende med til aller sidst.
          • Hæld mælken op i en si belagt med viskestykket og lad hasselnøddemælken dryppe igennem. Du får omkring 7,5 dl mælk.

          B) af iblødlagte hasselnødder. - smid IKKE iblødlægningsvandet ud!

          • Når hasselnødderne har stået i blød natten over hælder du vandet op i et decilitermål for at se hvor meget der er. Hæld yderligere vand i, så du i alt har 8,5 dl.
          • Kom hasselnødderne i blenderen sammen med lidt under halvdelen af vandet angivet i opskriften samt og blend nogle minutter. Kom resten af vandet i og blend kort.
          • Si mælken fra i et viskestykke eller en nøddemælkspose. Der bliver cirka 7,5 dl mælk.

          LAV CREME FRAICHE af hasselnøddemælken

            SKIL MÆLKEN

            • Varm hasselnøddemælken indtil den er varm og behynder at dampe men den må IKKE koge! Rør regelmæssigt i den så den ikke brænder på. Koger den op må du lade den køle ned da varmen kan ødelægger citronsaftens evne til at skille mælken. Omkring 60-70 grader virker passende.
            • Hæld citronsaft i en skål og bland saltet i til det er opløst. Hæld den varme hasselnøddemælk over, idet du prøver at hælde ned hvor du kan se citronsaften. Den begynder at skille med det samme. Rør FORSIGTIGT med en ske et par gange i slowmotion for at fordele citronsaften yderligere. Det skal gerne se nogenlunde sådan her ud
              Nærbillede af plantemælk der er skilt
            • Kom låg på og lad den stå uberørt i 20 minutter.

            Si vallen fra

            • Så skal vallen (den gennemsigtige vandede del) skilles fra. Det skal gøres meget forsigtigt for at undgå at blande hele massen sammen igen hvilket ville gøre den svær at skille.
            • Hæld, eller nærmest vip, forisgtigt den skilte mælk op i en si dækket med et viskestykke. Lad det stå og dryppe af. Skrab langsomt et par gange henover bunden for at få det til at flyde lettere igennem.
              En skål med skilt plantemælk hældes op i et dørslag beklædt med et viskestykke
            • Efter 10-20 minutter kan du samle viskestykkets hjørner og hænge det til afdrypning. Gerne over et decilitermål hvor du samler al vallen.
              Hjemmelavet vegansk creme fraiche

            Blend creme fraichen

            • Når omtrent 5 dl valle er dryppet fra kan du klemme det sidste valle ud ved at klemme med hænderne, bare du ikke klemmer så hårdt at der kommer noget hvidt ud igennem viskestykket - kun klar væske.
            • Du kan også lave den til en fantastisk lækker cream cheese, i så fald klem evt. mere valle ud for at få en fastere konsistens.
            • Åben viskestykket, skrab, den hvide masse ud i en lille beholder. Blend den godt igennem med en stavblender eller i foodprocessor. Bliv ved til den er helt blank. Smag evt tilmed lidt salt og sukker - NYD!

            Noter

            - Hvis din blender har begrænsede evner, så mal evt. hasselnødderne til mel i en kaffemølle først og kør dem uden iblødlægning til hasselnøddemælk.
            - Problemer?
            Hvis du har fulgt opskriften og ikke foretaget ændringer i mængder eller procedurer og du stadig ikke synes at mælken skiller, så giv ikke op (endnu). Hæld mælken op i en si beklædt med viskestykke som beskrevet og lad den dryppe af et 1/2-1 time. Det kan sagtens være at den ER skilt nok, bare uden at det ses så tydeligt.
            - Hvad gør jeg med pulpen fra hasselnøddemælken?
            Smid den i hvilket som helst form for bagværk. Den holder ikke mage dage i køleskabet, så frys det ned eller tør det til mel til senere brug. Find yderligere inspiration på Pinterest eller på Google.
            Holdbarhed opbevares på køl og holder 3-5 dage.

            Nutrition

            Serving: 30g

            Nina fra PlantePusherne

            Indlægget Vegansk Creme Fraiche af hasselnøddemælk (sojafri, oliefri) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

            Vegansk thousand island dressing (oliefri)

            $
            0
            0
            Vegansk thousand island

            Thousand island dressing i vegansk udgave. Den er lavet uden olie, fordi jeg er typen, der gerne vil undgå at hælde olie indenbords – men gerne vil fråde i snasket mad!

            Jeg har for nyligt haft et par burger-relaterede aha-oplevelser. Her gik det op for mig hvor sindsygt godt det smager hvis man både har ketchup og en form for creme fraiche dressing i sin burger. De to smager bare himmelsk idet de mødes på tungen og er en af de situationer hvor helheden er større end summen af enkeltdelene.

            “Fars nylon eller creme fraiche dressing?”

            Det er der selvfølgelig andre end mig, der har opdaget, nemlig dem, der i sin tid opfandt thousand island dressing. Og jeg har ved den søde grød, indtaget min andel af af den tidligere i livet. Jeg husker min ungdom som en tid, hvor lyserødt klister under kaldenavnet fars nylon holdt sammen på vores generation og generøst blev distribueret på alt der indeholdt bare skyggen af salat. Det sidste spørsmål fra enhver steakhouse-kok der ville hvide hvilken, af de to klassiske dressinger du ønskede på din bestilling lød: “Fars nylon eller creme fraiche?”

            Vegansk thousand island burger

            Så jeg fik hurtigt bikset min egen version af en vegansk thousand island sammen og den er allerede blevet brugt flittigt til at snaske diverse frokoster op med. Og hvis du ikke har spist thousand island dressing siden slutningen af 1980’erne så er du muligvis ved at være klar til at begynde igen…

            Brug den i rigelige mængder til

            BURGER

            PITABRØD

            SALAT
            (jep – 80’erne har ringet: Iceberg/kinakål, agurk, blege tomater, så har vi balladen)

            MADPANDEKAGER

            SANDWICH

            Det kan næsten blive for meget af det gode, men hvis du insisterer,
            skal jeg da ikke forhindre dig i at bruge den som dip til dine
            CHIPS

            eller dine
            OVNKARTOFLER
            Opskrift på fedtfri pommes fritter HER

            Thousand island light

            Nu er det her jo ovenikøbet en thousand island light, idet den ikke er lavet på basis af olie eller mayonaise. Jeg har i stedet brugt sojayoghurt og jeg må sige at jeg synes at det fungerer super godt. Det er især løgpulveret, der giver den der ekstra rundhed til smagen, som ellers kunne savnes pga fraværet af olie. Så hvis du ikke har løgpulver, vil jeg varmt (men bestemt) anbefale dig at skaffe det. Vi bruger det til rigtig mange ting i vores veganske køkken.

            Vegansk thousand island
            Udskriv

            Vegansk thousand island dressing (oliefri)

            De tre første ingredienser er de vigtigste og derfra er der ret meget rum for freestyling. Dresingen holder 1-2 døgns tid i køleskabet og herefter kan den godt finde på at begynde at skille så konsistensen ændres.
            Ret dip, dressing
            Forb. tid 5 minutter
            Samlet tid 5 minutter
            Antal 260 ml

            Ingredienser

            Hvis du vil have den stærkere kan du røre et eller flere af følgende i, alt efter ønsket styrke:

            Sådan gør du

            (Sørg for at der ikke er klumper i krydderierne da de ellers kan være svære at røre ud - kan f.eks. nuldres mellem fingrene eller sies igennem en lille te-si)

            • Alle ingredienser - undtagen kapers/syltede agurker - røres grundigt sammen.
            • Kapers hakkes igennem (agurker/cornichoner endnu mere fint) og røres i.
            • Dressingen kan bruges med det samme eller stå og trække nogle timer inden brug.

            Holdbarhed: Skal helst spises indenfor 1-2 døgn.

              Nina fra Plantepusherne

              Indlægget Vegansk thousand island dressing (oliefri) blev først udgivet på PlantePusherne - vegansk mad.

              Viewing all 42 articles
              Browse latest View live